Linda Lantz och Ana Richardsdotter har fått mer att göra i caféet. Foto: Patrik Widegren/SVT

Nya kryssningskajen i Visby ett lyft för affärerna

Uppdaterad
Publicerad

Antalet kryssningsgresenärer till Gotland har ökat sedan den nya kryssningskajen togs i drift våren 2018. Handlare och restauranger, framförallt i Visby innerstad, har märkt av ett uppsving i affärerna i år. 

Ett café precis innanför Söderport i Visby innerstad har blivit ett vattenhål för kryssningsturister som tagit sig upp från hamnen.

– Många är fikasugna när de kommer hit, de vill ha kanelbullar, säger cafébiträdet Linda Lantz som tillsammans med kollegan Ana Richardsdotter står i köket och förbereder mackor och sallader.

Gotland

Fler anlöp bokade

Det är nu andra säsongen som den nya kryssningskajen är i drift och den har gett resultat. I år är 106 anlöp planerade, nästa år har i nuläget 135 anlöp bokats in. Detta innebär att det uppskattade antalet besökare ökar.

Årets säsong innebär ungefärligen 115 000 kryssningsbesökare. Nästa år blir det betydligt fler. Maximalt skulle det kunna röra sig om 180 000 personer år 2020.

Magnus Olsson, verksamhetsledare Visby Centrum. Foto: Patrik Widegren/SVT

– Vi ser en otroligt stor ökning. Men det som är mest glädjande tycker jag är mixen av människor som kommer. Det är alla åldrar och barnfamiljer, något som vi inte riktigt har sett tidigare. Det är klart att den skaran människor bidrar rätt mycket, säger Magnus Olsson som är verksamhetsledare för företagsorganisationen Visby Centrum.  

”Vi är inget Venedig“

Flera kryssningsfartyg kan nu ligga vid kaj samtidigt. Frågan är om det kan bli för mycket turister?

– Nej, det är ganska långt tills vi är i det läget, säger Magnus Olsson och fortsätter:

– Vi är inget Venedig. Kommer det 6 000 personer samtidigt så sväljer Visby och Gotland det ganska enkelt.

Hör tjejerna på caféet och Magnus Olsson berätta mer om kryssningsturismen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet