Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gerhard Paping, kyrkoherde i Folkungabygdens pastorat. Se bilder på den pampiga kyrkan – i videon. Foto: Fredrik Ahl/SVT och Svenska kyrkan

Fukt och mögel i kyrkan i Boxholm: ”Ingen hälsosam miljö”

Publicerad

Kyrkan i Boxholm lider sedan många år av stora problem med fukt i väggarna. Folkungabygdens pastorat fick för tre år sedan sex miljoner kronor till reparation av de bärande pelarna. Men nu visar det sig att problemen är större än så.

– Det finns fortfarande ganska stora frågeställningar om hur vi ska komma till rätta med fukten. Det är fukt i själva väggarna, och det skulle krävas stora åtgärder och pengar för att komma till rätta med det, säger Gerhard Paping, kyrkoherde i pastoratet.

Går det att använda kyrkan idag?

– Man kan göra det idag, men, det är ingen hälsosam miljö. Fukten leder till mögelskador. Och vi har andra kyrkor i församlingen vi kan använda.

Slaggteglet släpper in fukt

Grundorsaken till problemen är att kyrkan är byggd av slaggtegel, och innanför det ligger det vanligt tegel. Slaggteglet släpper in fukt som ger frostsprängningar och det vanliga teglet blir fuktigt och torkar aldrig.

– Dessutom behöver bland annat fönstren bytas. Det här ligger nu på kyrkorådets bord, och vi måste väga in flera olika alternativ. Önskemålet är ju att på sikt kunna bedriva gudstjänster i kyrkan, men jag inser att det finns gränser för hur mycket pengar man kan lägga på en byggnad.

Nytt församlingshem behövs

Ursprungligen fanns planer på att bygga ett församlingshem i, eller i direkt anslutning till, kyrkan, men de är nu lagda på is.

– Men ett nytt församlingshem kommer vi att ha i Boxholm inom två till tre år.

Se bilder från kyrkan i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Boxholm

Mer i ämnet