Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Niklas Theorin, ordförande i Östergötlands läkarförening, mer om situationen för läkarna. Foto: SVT/Christian S Zetterdahl

Läkaren: ”Det är ett systemfel i hela svenska sjukvården”

Publicerad

Hälften av läkarna i Östergötland hinner inte med sina arbetsuppgifter på normal arbetstid. Det visar en ny undersökning från Sveriges läkarförbund. 

– Läget är väldigt pressat. Under mina 25 år som läkare har jag aldrig haft det så här jobbigt. Vi har ett mycket ansträngt vårdplatsläge och långa köer till behandlingar, samt vårdcentraler som inte är tillräckligt bemannade, säger Niklas Theorin, ordförande i Östergötlands läkarförening.

”Vi behöver vara fler”

Han berättar vidare att den negativa trenden för läkarna började för flera år sedan men har eskalerat under de sista åren. Återhämtningen från pandemin har varit obefintlig och forskning och utbildning har fått stå åt sidan.

– Vi behöver förbättra våra arbetsförhållanden och vi behöver vara fler inom sjukvården – det gäller både läkare, sjuksköterskor och annan personal, säger han.

Samma problem i andra regioner

Resultatet från enkäten är oroväckande och även om problemen har lyfts tidigare så har gensvaret från Region Östergötland varit svagt.

– Det har tyvärr varit mycket begränsat. Vi får en del ord och det tillsätts utredningar – men det händer inte så mycket, säger han.

Unga tvekar att bli läkare

Nu finns det en oro att allt färre läkare ser en framtid inom regionen.

– Det finns många yngre läkare som allvarligt funderar på om de har valt rätt yrke, avslutar Niklas Theorin.   

– 2 av 10 läkare i Östergötland uppger att de inte hinner med det direkta patientarbetet inom sin normala arbetstid.

– 4 av 10 av läkarna i Östergötland uppger att de inte hinner med det indirekta patientarbetet (journalföring, remisshantering, receptförskrivning)

– 5 av 10 läkare i Östergötland hinner inte med sina administrativa arbetsuppgifter inom sin normala arbetstid.

– 3 av 10 läkare i Östergötland får inte den vila och återhämtning de behöver mellan arbetspassen.

– 4 av 10 läkare i Östergötland har svårt att ta rast.

 källa: Sveriges läkarförbund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.