I klippet: Elisabeth Ingvarsson rättsombud på FUB berättar om konsekvenser av väntetiderna hos domstolarna och chefsrådmannen Mats Edsgården förklarar varför kön är så pass lång. Foto: Ulf Persson/SVT

Lång väntan på att få rätt i domstol – så ser det ut där du bor

Uppdaterad
Publicerad

Det lönar sig att överklaga ett beslut om aktivitetsersättning till domstol, visar SVT:s granskning. En stor andel av dem som överklagar får rätt. Men de får vänta länge på sina pengar.

– Det här leder till att många får ökad ohälsa, säger rättsombudet Elisabeth Ingvarsson på FUB som stöttar personer med intellektuell funktionsnedsättning.

De senaste åren har allt fler överklagat Försäkringskassans beslut om aktivitetsersättning och sjukersättning – mer än en dubblering på fyra år. Förra året avgjordes 3 200 beslut i domstol.

SVT:s granskning visar att många får rätt när de överklagar beslutet, men de får vänta länge på sina pengar. Det är inte ovanligt med väntetider på ett eller två år.

Granskning: Ett riktigt jobb

Når inte regeringsmålet

75 procent av de som överklagar måste vänta 17 månader på att få sin dom. Det är nästan tre gånger så lång tid som regeringens mål på sex månaders handläggningstid. Det visar siffror som SVT har fått från Domstolsverket för år 2020.

Och under tiden tvingas många söka försörjningsstöd eller får pengar från anhöriga till mat och hyra. Det har både SVT:s tidigare granskningar och en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen visat.

Längst väntetid vid domstolar i Uppsala, Växjö och Linköping

Skillnaderna mellan olika förvaltningsrätter är stora. I förvaltningsrätterna i Uppsala, Växjö och Linköping är väntan på att få en dom längst. I Karlstad, Luleå och Stockholm går det snabbast att få en dom. Se hela listan i faktarutan nedanför.

I klippet kommenterar chefsrådmannen Mats Edsgård vid förvaltningsrätten de långa handläggningstiderna.

Väntetider aktivitets- och sjuksersättningen vid Förvaltningsrätterna år 2020

Uppsala: 18,7 månader

Växjö: 17,4 månader

Linköping: 15,8 månader

Göteborg: 14,2 månader

Härnösand: 13,6 månader

Malmö: 11,7 månader

Jönköping: 9,6 månader

Falun: 9,3 månader

Umeå: 7,8 månader

Karlstad: 7,7 månader

Stockholm: 6,9 månader

Luleå: 4,8 månader

Genomsnitt i landet: 12 månader

Källa: Domstolsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning: Ett riktigt jobb

Mer i ämnet