Långsam handläggning i bedrägeriärende

Uppdaterad
Publicerad

Det tog åtta månader innan en polisutredare tillsattes i ärendet där en god man misstänktes för grov förskingring mot en äldre kvinna i Norrköping.

Närmare två och ett halvt år efter att anmälan gjordes är förundersökningen ännu inte avslutad.

Utredningen borde ha prioriterats högre av polis och åklagare, skriver Riksåklagaren i ett yttrande efter att handläggningstiden JO-anmälts.

Östnytt har tidigare berättat om utredningen av den gode man som misstänks ha bedragit en äldre kvinna och en förståndshandikappad man i Norrköping på stora summor pengar. Enligt kvinnans nya gode man, som gjorde anmälan, har bedrägerierna lett till att kvinnan blivit skuldsatt.

Inga resurser

Kammarchefen i Norrköping säger i ett yttrande att ärendet inte fått tillräckliga utredningsresurser och den aktuella åklagaren vid ett flertal tillfällen skickat påminnelser till polisens bedrägerienhet.

Från polisens sida svarar man att handläggningstiden inte är acceptabel och att man brustit i sitt ansvar. En orsak bedöms vara en ”onormalt stor arbetsbörda” med flera omfattande utredningar som prioriterats.

Vidtagit åtgärder

Åtgärder har vidtagits för att komma till rätta med utredningstiderna vid bedrägerienheten, något du kan läsa om i artikeln intill.

Riksåklagaren skriver att det är beklagligt att utredningen ännu inte kunnat slutföras, men ser positivt på de åtgärder som vidtagits.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.