I klippet berättar Jonas Edlund om undersökningen angående vildsvinen i länet. Foto: SVT

Delade meningar om vildsvinen i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Statistik från Jägareförbundet visade en ökning på avskjutningen av vildsvin i hela landet, men Östergötland går emot trenden. Enligt jägareförbundet i Östergötland beror det på en radikal minskning av vildsvin i länet. Men för lantbrukarna är minskningen inte riktigt lika tydlig.

Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) i Östergötland gjorde nyligen en undersökning och där syntes det tydligt att alla inte såg likadant på vildsvinen inom länet. Trots att Jägareförbundet i Östergötland ser att vildsvinstammen minskat betydligt, om än med lokala avvikelser, så upplever vissa lantbrukare en ökning av skador.

– En tredjedel tyckte det hade minskat, en tredjedel tyckte det var oförändrat och en tredjedel upplevde en ökning, säger Jonas Edlund viltansvarig på LRF i Östergötland.

Vildsvin i Östergötland

Splittrade åsikter

De splittrade åsikterna kan bero på att problemen kan vara väldigt lokala. Skjuter en jägare mycket vildsvin på ett område, kan de flytta sig vidare till ett nytt område och böka där istället.

– Lantbrukare vill ju producera mat till svenska folket, inte åt viltstammarna, säger Jonas Edlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vildsvin i Östergötland

Mer i ämnet