Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I nuläget menar Jonas Edlund att betesskador från vildsvin har minskat, men att man fortfarande måste vara på sin vakt. I klippet ser du skillnaden på hans mark nu jämfört med de stora skadorna 2021. Foto: Wilma Franzén/SVT

Lantbrukare om minskade vildsvinsskador: ”Måste vara på hugget”

Publicerad

Betesskador från vildsvin har drabbat många lantbrukare i Östergötland, bland annat Jonas Edlund som SVT besökte 2021. I nuläget menar han att skadorna har minskat – men att man fortfarande måste vara på sin vakt.

– Vildsvinsstammen tror jag kommer gå upp och ner väldigt mycket, så där tror jag man måste vara på hugget och vara observant, säger Jonas Edlund, lantbrukare samt vilt- och skogsansvarig på Lantbrukarnas riksförbund Östergötland.

Kontakt med jägare

Att ha kontakt med jägare tror han har påverkat antalet vildsvinsskador på hans marker. Därför uppmanar han andra lantbrukare till samma sak.

– Om man har en nära kontakt med jägare i området, sätt upp kameror som tar kort och skickar så man kan se vildsvinen tidigt, menar Jonas Edlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.