Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel går över en mil varje natt för att skydda åkrarna från vildsvinen. Hör mer om jakten i klippet. Foto: Privat/SVT arkiv.

Daniel styr semestern efter vildsvinen – för att skydda åkrarna

Publicerad

Vildsvinsstammen och betesskadorna de orsakar har minskat kraftigt de senaste två åren. Jägarnas jakt efter vildsvin har gett resultat.

– Stammen i Sverige har minskat med ungefär 35 procent de senaste två åren. Samtidigt har också trafikolyckorna och betetsskadorna minskat, berättar Daniel Ligné, riksjaktsvårdskonsulent på Svenska Jägarförbundet.

Ute varje natt

Men betesmarkerna behöver fortfarande skyddas. Daniel Ligné styr därför sin semester efter vildsvinen. Han är ute varje natt för att spana efter de skygga djuren, som sällan är ute i dagsljus.

– Jag går en och en halv mil per natt just nu. Natt efter natt. Min fru är inte så förtjust i det här, med det gäller att vakta åkrarna, säger Daniel Ligné.

Vildsvinshjälpen

Daniel Ligné tror att hans jakt nu räddat mycket vete och havre från att bli förstört på åkrarna.

– Jag har skjutit flera vildsvin med ett vetestrå i mungipan, berättar han.

För några år sedan startade Svenska Jägareförbundet Vildsvinshjälpen. Den skulle länka ihop drabbade lantbrukare med jägare. Intresset bland jägarna var stort men bara ett fåtal lantbrukare efterfrågade hjälp. Den lades därför ner för några månader sedan. 

Hör mer om Daniels jakt på vildsvin i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.