Jeanette Blackert Foto: Lena Liljeborg SVT

Lantbrukarna: ”Vi har skriande behov av arbetskraft”

Publicerad

– Vi har skriande behov av arbetskraft, säger LRF-ordförande för Östergötland, Jeanette Blackert, som själv har en stor grisgård.

Trots att ungdomsarbetslösheten är ovanligt hög i Motala, Boxholm, Finspång och Norrköping, verkar det vara svårare än någonsin att få tag på sommarvikarier och säsongsarbetare till de gröna näringarna i Östergötland.

– Här inom de gröna näringarna finns världens möjlighet att få jobb, och dessutom med någonting meningsfullt, säger Jeanette Blackert.

Det är väldigt få sökande till lantbruket i år, enligt LRF.

– Även om det var svårt redan tidigare, så är det ännu omöjligare i år, säger Jeanette Blackert som funderar över om permitteringsreglerna är så generösa att de arbetslösa inte behöver söka jobb.

Se och hör henne berätta mer i videon ovan.

När det gäller trädgårdsnäringen är det framförallt jordgubbs- och tomatodlare i Östergötland som kommer att behöva säsongspersonal till ogräsrensning och plockning.

Tidigare satsningar har inte gett frukt

Våren 2020 var LRF med och startade Regionens nya jobbsajt i hopp om att den vägen få lantarbetare.

– Det blev ingen succé, säger Jeanette Blackert.

Sajten ”Matcha jobben” finns kvar där även arbetssökande kan skriva att de söker jobb.

– Men det finns inga arbetssökande som annonsera, enbart enstaka företag som mest söker IT-jobbare.

Har mattats av

När pandemin slog till var det ett sätt att stötta företagen innan de nationella stöden kom igång, menar sajtansvariga Cecilia Hunnershage Sandgren på Region Östergötland.

– I början användes sajten som är gemensam för Stockholm, Sörmland, Gotland och Östergötland. Men behovet mattades när de nationella stödpaketen började komma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.