Jeanette Blackert. Foto: Lena Liljeborg SVT

LRF:s ordf: Smittade bönder ett hot mot matproduktionen

Uppdaterad
Publicerad

Att lantbrukare och deras anställda inte smittas och blir sjuka är en förutsättning för att tillgodose livsmedelsproduktionen i coronatider. Det menar Jeanette Blackert, nytillträdd ordförande i LRF, Lantbrukarnas riksförbund, i Östergötland.

Sverige har en egen försörjningsgrad på 50 procent inom livsmedel resten är import. Om importen minskar i och med corona och lantbukare blir smittade kan livsmedelsförsörjningen störas, menar LRF.

– Vi oroas av en allmän sjukdomsutveckling i näringen på grund av corona. Vår livsmedelsproduktion består av många led och om den kedjan bryts kan det få stor inverkan på matförsörjningen, säger Jeanette Blackert ordförande i LRF i Östergötland.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Utländska lantarbetare

Många som arbetar i det östgötska lantbruket är utländska säsongsarbetare.

– Vi förväntar oss personalbrist, för om länderna stänger sina gränser på grund av corona så får vi problem med att få hit utländska medarbetare, säger Jeanette Blackert på LRF.

Än så länge ser man ingen störning i produktionen.

– Foderleveranser och slaktproduktion har ännu inga störningar och vi kan se att efterfrågan och försäljning av svenskt kött i butikerna ökat sedan coranakrisen startade, något som på lång sikt kan gynna svensk köttproduktion, säger Jeanette Blackert, ordförande i LRF i Östergötland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet