Mona Olsson (V) tycker att Lars Stjernkvist (S) tappat sin moraliska kompass Foto: SVT och Emil Langvad

Vänsterpartiet: ”Stjernkvist har tappat sin moraliska kompass”

Uppdaterad
Publicerad

Ska tiggare behöva tillstånd för att tigga? I Eskilstuna är det på gång och nu kan även Socialdemokraterna i Norrköping tänka sig att pröva idén. Men Vänsterpartiet protesterar kraftigt.

Det var nyligen som de styrande partierna i Eskilstuna, med Socialdemokraterna i spetsen, föreslog att kommunen ska införa krav på att tiggare måste ha tillstånd från polisen. Den som inte har det riskerar böter.

Kommunalrådet i Norrköping, Lars Stjernkvist (S), tycker det är en idé värd att pröva.

– Med hjälp av tillstånd får vi koll på vilka som är i kommunen. Sedan måste man också använda socialtjänstlagen när man ser att människor faktiskt lider nöd.

”Stjernkvist har hamnat i högerdiket”

Men Vänsterpartiet slår bakut:

– Jag tycker förslaget är cyniskt. Man pekar ut enskilda individer som redan är utsatta. Stjernkvist har tappat sin moraliska kompass och hamnat i högerdiket, menar oppositionsrådet Mona Olsson (V).

Hon ifrågasätter också hur kontrollen ska gå till rent praktiskt och om det är vettigt att polisen eller socialen lägger resurser på det.

– Det måste ju föra med sig enorma kostnader. Är det våra fältassistenter som ska gå runt och fråga efter tillstånd som några slags sociala lapplisor?

Men Lars Stjernkvist tycker att det är mer cyniskt att inte göra något alls.

– Om det hjälper dem och bryter en situation som är helt ohållbar tycker jag det är värt de pengarna.

Vänstern skulle hellre se att kommunen ordnade härbärgen åt de utsatta. Något som Stjernkvist säger nej till eftersom ”det förlänger en ohållbar situation.”

Avvaktande i Linköping

Socialdemokraterna i Linköping har en mer avvaktade hållning till ett tiggeritillstånd.

– Linköping kommer studera förslaget. För tidigt att ge några kommentarer, säger Kristina Edlund (S), kommunalråd i Linköping.

I Motala tycker socialdemokraterna att förslaget är värt att diskutera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.