Foto: Claes Lundkvist/Linköpings kommun

Linköping nominerat till arkitekturpris

Publicerad

Linköping, Göteborg, Malmö och Jönköping är nominerade till Planpriset – ett pris som delas ut av Sveriges Arkitekter för bästa samhällsplanering.

Tanken med priset är att sprida goda exempel från kommuner som gör stadsbyggnadsteorier till verklighet.

– Priset ska också stimulera dem att testa nya modeller som underlättar övergången till framtidens hållbara samhälle, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter, i ett uttalande

Juryn för Planpriset skriver i sin nominering:

”Arkitekturprogrammet för Linköpings innerstad ger ett konkret verktyg för att sprida innerstadens värden till de nya stadsdelar som växer fram när Linköping expanderar. Juryn betonar det pedagogiska anslaget, som gör programmet lätt att ta till sig. Det består av nio principer som ska göra stadens arkitektur berörande, robust och användbar.”

– Vi är mycket glada för att Linköping nomineras igen. Det är tredje gången i följd och det är verkligen ett bra betyg för Linköpings planarbete, säger Muharrem Demirok (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Vem som vinner avslöjas på Arkitekturgalan den 19 mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet