Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I så fall skulle vi behöva vara väldigt många fler.” Vad hände egentligen med Områdesteamet som lyftes fram som en lösning efter varje skjutning i Linköping? I videon får du svaret. Foto: Tina Enström, SVT

13 fältarbetare räcker inte till i Linköpings utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Efter skjutningarna i Linköping lyfte politikerna fram det så kallade ”områdesteamet” som en lösning. Men teamet själva säger att deras 13 fältarbetare omöjligt kan hinna täcka hela kommunen.

– I så fall skulle vi behöva vara väldigt många fler, säger områdesteamets chef Lisa Fröberg-Karlsson.

Den här veckan har det gått ett år sedan det första mordet i Linköping som skedde i samband med en våg av skottlossningar och dödligt våld. Efter varje skjutning lyftes områdesteamet fram av politikerna – som en viktig del av lösningen.

Områdesteamet bildades i augusti förra året: En grupp med bland annat fältare som skulle vara stationerade i tre utsatta stadsdelar: Berga, Ryd och Skäggetorp.

Skjutvapenvåldet i Linköping

”Det lät så stort”

– När det kom så lät det så stort och mycket handlade från början om att vi skulle vara på plats i de här utsatta områdena, säger Lisa Fröberg-Karlsson som är gruppledare i områdesteamet.

Tre samordnare anställdes som fick ansvar för de här tre stadsdelarna – men sedan tog det stopp. Det stod ganska snart klart att antalet fältarbetare inte på långa vägar räckte till för att bemanna tre områdesteam.

– Vi ökade antalet fältarbetare kraftigt, från 6 till 13 personer. Det är en stor ökning mot vad det har varit, men det är fortfarande väldigt lite utifrån hur stor kommunen är, säger Lisa Fröberg-Karlsson.

6 eller 7 fältare ska täcka hela kommunen

När schemat har lagts ut, med kvällar, helger och kompledighet, blir det inte så många personer som jobbar varje pass.

– Det är sex eller sju fältare per pass som ska täcka hela kommunen, säger Lisa Fröberg-Karlsson.

De som jobbar i områdesteamet berättar att de ofta möts av besvikelse. Både medborgare och professionella trodde att det skulle vara ganska många fasta fältare som var stationerade i respektive stadsdel.

– Deras kommentar när vi berättar blir: ”Är ni inte fler? Men då är det ju inte så många!”

I videon berättar Lisa hur många fältare kommunen skulle behöva ha i varje område för att öka tryggheten – på kort sikt.

Det här är områdesteamet i Linköping

  • En del av Linköpings stora ”Åtgärdsplan mot segregation”.
  • Består bland annat av socialarbetare som ska jobba förebyggande med barn och unga och vara ute och fältarbeta, på kvällar och helger.
  • I höst hoppas man få resurser till 18 fältare totalt och då är tanken att man i något större utsträckning kan ha fältare som inriktar sig på olika stadsdelar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Mer i ämnet