Anna Oscarsson, LFC testar en av elcyklarna under invigningen av elcykelpoolen. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Elcykelpool invigd i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Efter förseningar och frågetecken kring finansiering invigdes idag elcykelpoolen i Linköping. Landets största och modernaste, menar företaget LinBike, som står bakom verksamheten.

Invigningen hölls klockan 12.30 på tisdagen och därefter var det fritt fram för allmänheten att rulla ut elcyklarna. Totalt handlar det om 200 elcyklar som är fördelade på 20 centralt placerade laddstationer i Linköping. På plats under invigningen fanns bland annat LFC-spelare.

Foto: Lena Liljeborg/SVT
Linköping

I drift året runt

Cyklarna kommer att vara i drift året runt och förses med dubbade vinterdäck under vintersäsongen, skriver företaget på sin sajt.

Användaren hyr cykeln per timme, men den kan maximalt hyras 12 timmar. Till en början var det inte helt självklart att det kommunala projektet skulle gå i mål, då alliansen var kritisk till en skattefinansierad cykelpool redan under förra mandatperioden.

”Vi var kritiska”

– Vi var kritiska förra mandatperioden när satsningen genomfördes. Då var det 100 % kommunalt finansierat hela vägen ut. Tror inte alls att det går att hantera cykelpoolen på det sättet. När vi tog över makten resonerade vi om vi skulle lägga ner eller ej. Men det var redan stora summor nerlagda och vi kunde inte bara lägga ner projektet, säger Muharrem Demirok (C), kommunalråd, ordförande samhällsbyggnadsnämnden i Linköping.

Bakom företaget LinBike står det kommunala bolaget Sankt Kors. Cyklarana finansieras genom hyravgiften från användaren och även reklamintäkter.

– Vi är nu positiva och står bakom, men har sagt inga mer skattemedel in, säger Muharrem Demirok (C).

Muharrem Demirok (C) kommunalråd Linköping Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet