Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anne Kihlgren är grundare av Linköpingsföretaget som nu analyserar covid-19-tester över hela Sverige. Foto: SVT

Linköpingsföretag analyserar coronatester åt andra regioner

Uppdaterad
Publicerad
I Östergötland sköter regionen all analys av covid-19-tester, men så är det inte i alla regioner i Sverige. Många är tvingade att anlita privata företag, och ett av dem som gör analyser finns i Linköping.

– När pandemin bröt ut tänkte vi att här kan vi hjälpa till om vi kan, och nu har vi ett avtal med Folkhälsomyndigheten som regionerna kan ansluta sig till, säger Anne Kihlgren, vd och grundare av analysföretaget Dynamic Code.

Vuxit sedan starten

Företagett startade 2000 och arbetar vanligen med konsumentflöde och vårdgivareflöde, där det första går ut på att människor kan beställa tester som de gör själva i hemmet och sedan skicka in för analys, och det andra handlar om sjukhus eller läkare som vill få prover analyserade.

Men sedan drabbades alltså världen av covid-19.

– Det är oroande och man vill komma förbi den så snabbt som möjligt och vi hoppas ju att det ska tas fram ett vaccin så snart som möjligt, säger Anne Kihlgren.

Företagsexpansion på grund av covid-19

Samtidigt har pandemin gjort att företaget har fått större efterfrågan på sina tjänster. De har 35 anställda i nuläget, men letar efter fler medarbetare och bygger ut sina lokaler.

– Att vi bygger ut nu beror till viss del på pandemin, men vi hade ändå tänkt bygga ut bolaget och satsa internationellt, säger Anne Kihlgren.

Uppstartsproblem

Men den stora efterfrågan har inte varit utan problem. Företaget har bland annat avtal med region Skåne och region Halland, men för knappt två veckor sedan sa region Blekinge upp sitt avtal med företaget eftersom många av de prover som de sände för analys inte gick att analysera. Enligt region Blekinge var det 20 procent där Dynamic Code varken kan säga om provet var positivt eller negativt.

– Vi hade uppstartsproblem, men har kommit tillrätta med väldigt många av dem. Man pratar om felkoder och det är nu bara några enstaka procent felkoder, säger Anne Kihlgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer