En tidigare forskare vid Linköpings universitet får skarp kritik för oredlighet i forskning efter en intern utredning Foto: TT/Anna Nielsen/Claudio Bresciani

Linköpingsforskare kritiseras för forskningsfusk

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare forskare vid Linköpings universitet får skarp kritik för oredlighet i forskning efter en intern utredning. Han uppges bland annat ha manipulerat bilder i flera vetenskapliga artiklar.

I december 2017 riktades kritik mot forskaren och styrelsen för tekniska fakulteten tillsatte då en utredning.

– Det har varit en omfattande utredning av det som populärt kallas forskningsfusk, men som mer formellt benämns oredlighet i forskning, det vill säga handlingar som leder till förvrängda eller påhittade forskningsresultat eller ger missvisande information om vem som utfört forskningen. Men vi har även utrett andra avsteg från god forskningssed, säger dekanen för tekniska fakulteten Ulf Nilsson, i ett pressmeddelande.

Linköping
Professor Ulf Nilsson, dekan vid tekniska fakulteten LiU Foto: SVT/Lisa Johansson

Falska examina

Forskaren ska också ha påstått att han var professor vid Linköpings universitet och använt sig av falska examina samt byggt upp en verksamhet med oseriösa vetenskapliga konferenser.

Vad som händer med forskaren beskriver Ulf Nilsson så här:

– Det här är inte brottsligt, men däremot är det inte tillåtet. Det som finns till buds i formella åtgärder är arbetsrättsliga konsekvenser, alltifrån varning och uppsägning. I det här specifika fallet jobbar personen inte kvar.

Därmed blir det inte några formella åtgärder,  däremot tas de tre artiklarna som fällts bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet