Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I år firar Motala verkstad 200-årsjubileum. I klippet listar Camilla Gullin, som är museiindentent vid Motala kommun, svar på tre frågor om hur det var att arbeta i Motala förr i tiden. Se mer i klippet. Foto: SVT arkiv/Edina Foric/SVT

Lista: Så var det att arbeta i Motala för 200 år sedan

Publicerad

Motala har en stark tradition av industri och kallas ibland för den svenska verkstadsindustrins ”vagga” – mycket på grund av Motala verkstad. I år är det 200 år sedan Baltzar von Platen grundade bolaget i staden.

Bolaget grundades för att ha lokal teknikkompetens tillgänglig under byggandet av Göta kanal – men under de 200 åren som bolaget varit aktivt har en mängd olika produkter tillverkats. Det handlar om allt från fartyg till broar till järnvägsutrustning och lokomotiv.

– Det är ett arv som lever kvar. Motala verkstad finns kvar idag 200 år senare och man märker att många människor har en stark relation till verkstaden. Många har jobbat här, jobbar fortfarande här eller har anhöriga som jobbat vid Motala verkstad. De berättar mycket om sina minnen och för det arvet vidare, säger Camilla Gullin, som är museiindentent vid Motala kommun och fortsätter: 

Ungdomsarbetslösheten i Motala

– Sedan tänker jag att Motala fortfarande är en stad som präglas av innovation och framtidsanda, även om företagsstrukturen har ändrats genom åren, säger hon

Avtryck i litteraturen

Under 1800-talet var Motala verkstad så pass känt att den omnämns i den franska författaren Jules Vernes klassiker ”En världsomsegling under havet” från 1870.  I boken lät romanfiguren Kapten Nemo bygga rammen till sitt undervattensfartyg Nautilus på ”les ateliers de Motala” (Motala Verkstad). 

I klippet ovan listar museiintendenten Camilla Gullin svar på tre frågor om hur det var att arbeta i Motala förr i tiden.

Se mer i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Motala industrimuseum visar i sin utställning hur arbetarna vid Motala verkstad levde och bodde år 1953 och 50 år senare. I klippet kan du kika in i arbetarbostäderna. Foto: Edina Foric/SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsarbetslösheten i Motala

Mer i ämnet