På vår specialsida finns en lista med de sprängningar som Nationella bombskyddet har åkt ut på i år. Foto: Jeppe Gustafsson

Listan: Här är orter och datum när Nationella bombskyddet ryckt ut

Publicerad

Sprängningar blir allt vanligare i Sverige, även utanför storstäderna. SVT Nyheter kan nu för första gången visa en lista med datum och platser då Nationella bombskyddet har åkt ut på så kallade ”post blast”, det vill säga allvarliga sprängningar som har krävt deras insats.

Antalet utryckningar för Nationella bombskyddet har ökat kraftigt de senaste åren. Och det har blivit vanligare att man använder sprängmedel i miljöer där människor kan komma till skada, enligt en rapport från Nationella bombskyddet.

Minst 15-20 kilo sprängladdning

Explosionen på Ådalagatan i Linköping var betydligt kraftigare än tidigare explosioner i Sverige. Sprängningarna som har utförts i Malmö med omnejd har i medeltal uppskattningsvis haft en laddvikt på 0,5-1 kilo, enligt Nationella bombskyddet. ”Laddningen i Linköping måste ha uppgått till minst 15-20 kilo”, står det rapporten.

Här är länken till vår specialsida där den interaktiva listan med alla utryckningar finns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Miraklet i Linköping

Mer i ämnet