Utredaren: ”Det har varit en berg- och dalbana”

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalinspektören Magnus Skoglund slet med sig en kamera och åkte direkt till explosionsplatsen. Under några intensiva veckor jobbade han 10-12 timmar per dygn. Ett enormt antal vittnen – men alla bevis förstörda i explosionen.

– Vi fick en del vittnesuppgifter om att man hade sett folk springa. Kan det vara gärningsmannen?

Det var en klämdag och många utredare var lediga och fick kallas in. Kriminalinspektör Magnus Skoglund satte på sig pistolhölstret direkt på shortsen och åkte ner till explosionsplatsen.

Både Magnus Skoglund och hans chef, Daniel Axelsson, förstod att det skulle bli en svår utredning.

Miraklet i Linköping

– Vi vet att sprängningar och bränder är svårutredda brott. Det gäller att vi har en gnutta tur och kan få lite tekniska spår från våra brottsplatsundersökningar. Vi visste att vi hade en utmaning, säger Daniel Axelsson, chef för grova brott.

”Se till att inte kollegor går och trampar i bevisen”

– Bevisen försvinner. Det gäller att försöka säkra och spärra av så att man säkrar bevis. Så att inte våra kollegor går och trampar i bevisen och lyfter och tittar. Det måste säkras för att det ska kunna hålla någon gång förhoppningsvis i en huvudförhandling i rätten, säger Magnus Skoglund, kriminalinspektör.

Hör intervjun med utredarna: Tror de att vi någonsin får veta vad som hände? Tror de att någon kommer att fällas för brottet?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miraklet i Linköping

Mer i ämnet