Elias Jarjis är på återbesök hos hörselvården på US i Linköping. Nu ska han få veta om hörseln har förbättrats och om hans tinnitus kommer att försvinna eller inte. Se mer i videon. Foto: SVT

Nya uppgifter: Över tio personer tvingades söka hörselvård efter explosionen

Uppdaterad
Publicerad

Efter explosionen var beskedet att ingen person hade fått allvarliga skador efter explosionen på Ådalagatan i Linköping. Men nya uppgifter till SVT Nyheter Öst visar att minst ett tiotal personer senare har uppsökt vård för allvarliga hörselproblem och tinnitus.

Explosionen på Ådalagatan i Linköping var betydligt kraftigare än andra sprängningar i Sverige. Sprängningarna som har utförts i Malmö med omnejd har i medeltal uppskattningsvis haft en laddvikt på 0,5-1 kilo, enligt en rapport från Nationella bombskyddet. ”Laddningen i Linköping måste ha uppgått till minst 15-20 kilo”, står det rapporten.

Trots det fick ingen person livshotande skador. Två personer fick stanna kvar på sjukhuset efter explosionen, men två dagar efteråt hade båda lämnat sjukhuset.

Miraklet i Linköping

Minst tio skadade

Men nu visar nya uppgifter till SVT Nyheter Öst att flera personer har uppsökt vård en tid efter explosionen. Hörselvården vid Universitetssjukhuset i Linköping uppger att minst ett tiotal personer har uppsökt vård för hörselnedsättningar eller tinnitus som en konsekvens av explosionen.

Elias drabbades av tinntius

Trafikläraren Elias Jarjis är en av dem som drabbades av stora problem med tinnitus efter explosionen.

– Det är väldigt jobbigt. Det är ju 16-17 timmar om dagen som man hör det här. Det är som om du har flera olika toner i huvudet som inte stämmer överens med varandra. Som en gitarr som inte är stämd. Ett fulackord helt enkelt, säger han.

VIDEON: Vi följde med Elias när han gjorde ett hörseltest och fick veta att de falska tonerna i hans öron kanske kommer att finnas kvar resten av hans liv.

Special: Miraklet i Linköping – se mer om explosionen på Ådalagatan i Linköping här.

Hör Elias dramatiska berättelse om själva explosionen i artikeln och videon här nedanför.

Explosionsplatsen på Ådalagatan den 7 juni i år. Explosionen var betydligt kraftigare än andra sprängningar i Sverige och orsakade en kraftig tryckvåg som skadade byggnader flera kvarter bort. Foto: Jeppe Gustafsson

Trumhinnor känsligast mot tryck

  • Trumhinnorna är det mest trycklkänsliga organet, men skadorna beror både på tryckvågens kraft och hur länge trycket varar.
  • Personer med tinnitus, det vill säga att det ringer eller tjuter i öronen, kan ha normal hörsel, men ändå påverkas kraftigt.
  • Det finns stöd att få och därför är det viktigt att de som har problem uppsöker hörselvården. Man kan till exempel få kognitiv beteendeterapi och hörapparat.
  • Det finns också så kallade maskeringsapparater som avger ett vitt brus som i vissa fall kan ”maskera” bruset.
  • Träning och att minska stress kan också ha viss effekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miraklet i Linköping

Mer i ämnet