Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är krisartat när man tar av vinterfodret och redan nu talar om nödslakt, säger Karin Oscarsson på LRF. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Torkan tuff utmaning för lantbruket – LRF i Östergötland: ”Det är krisartat”

Uppdaterad
Publicerad

I Östergötlands norra och södra delar är torkan värst, liksom längs kusten. De lätta sandjordarna håller inte kvar vattnet. Även på lerslätten står grödorna still och växer inte alls just nu. Så ser en ögonblicksbild ut när Lantbrukarnas riksförbund, LRF, spejar ut över länet.

Förstaskörden av gräset som ska bli hö och ensilage till vintern är på sina håll bara en tiondel av vad den brukar vara.

– Det är krisartat, när man tar av vinterfodret redan nu, säger Karin Oscarsson, regionansvarig för LRFs krisberedskap för torka.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Bara hälften så stor grässkörd

I snitt är grässkörden ungefär hälften så stor som förväntat i Östergötland. Gräset i kornas betesmarker är på sina håll slut, så en del bönder får nu använda fodret de skulle ha i vinter.

– Vi önskar få komma ut och skörda gräset tidigare. Ju senare desto sämre kvalité och näringsvärde blir det i gräset. Och höstsäden är bara knähög istället för till midjan, så det är även stor risk för halmbrist.

Lärdomar från torrsommaren 2018

Lantbrukare drar nu nytta av lärdomarna från den torra sommaren 2018. Bland annat vikten av att vara ute i god tid med olika åtgärder.

– Vi aktiverade vår beredskapsgrupp för en månad sedan och försöker framför allt få fram foder till djur – det mest akuta just nu. Vi bearbetar Jordbruksverket, myndigheter och politiker att få ta grässkördar där vi annars inte brukar få skörda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet