Visby airport är en av de 20 flygplatser i landet där Luftfartsverket bedriver så kallad lokal flygtrafiktjänst. Foto: Peter Phillips

Luftfartsverket lägger storvarsel

Uppdaterad
Publicerad

Luftfartsverket (LFV) varslar 500 av sina 1 100 anställda om uppsägning, något som Aftonbladet var först att rapportera om.

– Jag kan bekräfta att 500 av våra 1100 anställda varslas. Jag hänvisar ytterligare frågor till vår generaldirektör, säger Per Fröberg, presskommunikatör vid LFV till SVT Nyheter Öst.

Varslet avser Norrköping, Stockholm, Malmö och Göteborg.

– Målsättningen i det kommande arbetet är att de som kanske behöver sluta hos oss ska kunna komma tillbaka så snart som möjligt. Vi gör allt vi kan för att begränsa de negativa effekterna för våra fantastiska medarbetare, säger generaldirektör Ann Persson Grivas, i ett uttalande på LFVs sajt.

I och med att LFV är en statligt affärsverk så kan man inte få del av det stöd för korttidsarbete (dvs korttidspermittering) som nu gäller i coronakrisen, eftersom statliga arbetsgivare är undantagna där.

Facken kritiserar regeringen

I ett pressmeddelande menar fackförbundet ST att varslet är ett stort misslyckande för regeringens krispolitik.

– Det vore ansvarslöst att låta varslen gå till reella uppsägningar. Nu måste regeringen lösa detta, antingen genom att låta LFV omfattas av de nya reglerna kring korttidspermitteringar, eller tillföra extra medel till LFV för att klara att behålla flygledningen intakt, säger Britta Lejon förbundsordförande på Fackförbundet ST i pressmeddelandet.

Även Sveriges Ingenjörer uppmanar regeringen till kraftfulla åtgärder, annars riskerar utvecklingen av morgondagens flygtrafik att hämmas.

– Dessa medarbetares kompetens behövs för att leda och utveckla flygtrafiken även efter nedgången under Coronakrisen. Genom att nu varsla riskerar Luftfartsverket att förlora en stor del av den förmågan och gör det svårare för flygtrafiken i landet att komma i gång igen, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer, i ett uttalande.

Trafikleder på 20 flygplatser

Luftfartsverket är ett affärsverk med huvudkontoret i Norrköping och omsätter 3,1 miljarder kronor årligen.
Verket lyder under Infrastrukturdepartementet och leder trafiken för civila och militära flygplan på 20 flygplatser i landet.
Generaldirektör är sedan 2017 Ann Persson Grivas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet