Foto: Scanpix.

”Maffians bankir” fick rätt i HD

Publicerad

En uppsats som gjordes sökbar på webben ledde till ett förtalsåtal mot två före detta studenter på Linköpings universitet. Nu har Högsta domstolen (HD) prövat målet.

HD gör samma bedömning som Linköpings tingsrätt gjorde 2012 och fäller studenterna för förtal av Torgny Jönsson, även kallad ”Maffians bankir”, och ändrar därmed Hovrättens friande dom.

Studenterna påstod i sin uppsats bland annat att Torgny Jönsson inte kan sägas ha varit ”något annat än kriminell sedan tidig ålder”, vilket de inte hade grund för, enligt HD. Torgny Jönsson dömdes första gången som 31-åring.

Uppsatsförfattarna döms av HD till 30 dagsböter vardera.

Uppgifter stämde inte

Studenterna gick en kurs om finansiella kriser och ekonomisk brottslighet på Linköpings universitet. I kursen skulle de skriva en enklare uppsats om någon person som dömts för ekonomisk brottslighet.

I uppsatsen förekom uppgifter om att den Torgny Jönsson skulle ha lurat en känd artist. Uppgifterna visade sig inte stämma och det borde ha kontrollerats av studenterna. Dessutom hävdades att han begått brott redan som tonåring.

När studenterna var färdiga med uppsatsen skickades den till en lärare för att spridas bland kurskamraterna. Ett misstag gjordes dock så att uppgifterna kunde nås av vem som helst via internet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer