Foto: SVT

Flest alkoholtillstånd per invånare på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Gotland är det län i landet som har flest serveringstillstånd för alkohol räknat per invånare.

SVT har gjort en sammanställning av stadigvarande serveringstillstånd för alkohol till allmänheten i hela landet. I topp bland länen hamnar Gotland med 37 tillstånd per 10.000 invånare.

I sammanräkningen finns alltså inte med tillfälliga tillstånd och tillstånd för slutna sällskap. Efter Gotland kommer Jämtlands, Kalmar och Stockholms län i nu nämnd ordning.

Alkoholtillstånd ökar kraftigt

Viktigt för turismen

– För Gotlands del är det positivt. Turisterna idag vill ta sig ut på landsbygden och det vi ser är en ökning av tillstånd på hela Gotland, säger Meit Fohlin (S) ansvarigt regionråd (kommunen kallas på Gotland för region, därav titeln regionråd).

– Vi vill gärna ha fler arbetstillfällen och fler möjligheter för turister att vistas över hela ön, fortsätter hon.

SVT:s sammanställning visar att det är just turistkommuner som har många tillstånd i förhållande till invånarantalet. Flest tillstånd räknat per kommun finns i Åre med 86,2 tillstånd per 10.000 invånare. Andra kommuner med många tillstånd i förhållande till befolkningen är Härjedalen och Borgholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alkoholtillstånd ökar kraftigt

Mer i ämnet