Foto: SVT

Många vill in i asylbostadsbranschen

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan godkände Migrationsverket ytterligare 29 asylboenden med plats för flera tusen asylsökande. Att driva asylboende har blivit en lönsam affär och störst i branschen är den förre skivbolagsdirektören Bert Karlsson, som i dag besökte Migrationsverket i Norrköping.

Bert Karlsson är med sina tio befintliga asylboenden störst i landet inom asylbostadsbranschen i dag. Men hans etablering i kommunerna väcker ofta ilska.

I Åtvidaberg har politiker avgått i protest mot hans asylboende i det så kallade Stallet med 160 platser.

– Ska de föra en flyktingpolitik som är bättre än Greklands och Turkiets så måste de tyvärr göra så här, för annars så är det staket nere vid kajerna, tält och Röda Korset. För så illa är det faktiskt, säger Bert Karlsson.

”Mer noggranna”

Det är många som vill in i asylbostadsbranschen just nu. I Migrationsverkets senaste upphandling lade 125 aktörer in anbud, men bara 29 godkändes.

Finns det oseriösa aktörer i det här?

– Det finns några stycken, men jag tycker att de har börjat sortera bort dem. De är mer noggranna i upphandlingarna nu, säger Bert Karlsson.

110 miljoner

Det finns privata asylboenden i sex kommuner i Östnytts område med sammanlagt över 1.000 platser (Eskilstuna, Nyköping, Flen, Åtvidaberg,Oxelösund och Finspång).

Om alla platserna är fyllda så innebär det en kostnad för Migrationsverket på årsbasis på över 110 miljoner kronor.

Men Bert Karlsson vill inte säga att man tjänar stora pengar.

Hör mer i inslaget ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.