Bråvallas affischen ser ut som till vänster om de mansdominerade akterna plockas bort. Festivalens samtliga akter finns inte representerade på affischen, urvalet är gjort av Bråvalla Festival. Foto: Jämställd festival

Männen fortsätter dominera på Bråvalla

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortsatt fler manliga än kvinnliga artister som bokas till Bråvalla Festival i Norrköping. Men det har blivit bättre.

Snart drar festivalsäsongen igång och föreningen Jämställd Festival har för fjärde året i rad kartlagt Sveriges tio största festivaler. Och liksom tidigare år så är mansdominansen på scenerna uppenbar.

Totalt är årets festivaler till 70 procent mansdominerade, 27 procent kvinnodominerande och 3 mixade akter (*).

– Många tror att det här är någonting som löser sig självt. Vi lär oss tidigt vilka vi ska släppa fram på scenen och vilka artister vi ska tycka om. Därför är det viktigt att jobba med detta, säger Kristina Wicksell, pressansvarig på Jämställd Festival, till P3 Nyheter.

Något mer jämställda i år

Siffrorna för Bråvalla Festival visar på att man blivit något mer jämställda i år. Andelen kvinnodominerade akter har ökat från förra årets 14 procent till 22.

Förra året fick arrangören FKP Scorpio och Bråvalla återigen hård kritik för sin starkt mansdominerade artistlista. Pressansvariga Linn Stigsson Stern menade då att de försöker jobba på det.

Här finns årets statistik över Sveriges tio största festivaler.

(*)= Siffror är preliminära och baseras på hur festivalernas program ser ut i dag. Både festivalernas individuella siffror och sammanställningen kan komma att ändras.

2015:

  • 78 % mansdominerade akter
  • 22 % kvinnodominerade akter

2014:

  • 85 % mansdominerade akter
  • 14 % kvinnodominerade akter
  • 1 % mixade akter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bråvallafestivalen i Norrköping

Mer i ämnet