Mer än hälften av företagen påverkas av corona

Uppdaterad
Publicerad

Östsvenska Handelskammaren har skickat ut en enkät till sina medlemsföretag om eventuell påverkan av coronaviruset. 68 procent uppger att de påverkats.

På ett dygn har sammanlagt 146 av 900 medlemsföretag svarat på enkäten och 68 procent uppger att verksamheten påverkats av viruset. Enligt enkäten handlar det bland annat om inställda resor, mässor, bokningar och möten. Flera bolag uppger att de har medarbetare som sitter i karantän.

– Vi märker timme för timme hur status förändras, framför allt att fler större sammankomster och möten ställs in eller tas via telefon. Många bolag var tidigt ute och antog egna riktlinjer gällande resor och möten, så samhällsansvaret och omsorgen om anställda är tydlig, säger Christian Berger som är vd i ett pressmeddelande.

”Vill uppmana till lugn”

Flera av de svarande företagen anser att medierapportering kan ha förvärrat oron.

– Flera bolag vill uppmana till lugn, utan att förringa allvaret i situationen. Man är bekymrad över att överdrifter och panikstämning kan förvärra situationen, samtidigt som man är mån om att ta ansvar och göra det man kan för att stoppa smittspridning, säger Maria Björk Hummelgren i pressmeddelandet.

68 procent av företagen uppger att de påverkats av viruset.

10 procent uppger att de behövt ställa in leveranser på grund av viruset.

19 procent uppger att coronaviruset haft påverkan på bolagens affärsstrategi långsiktigt.

71 procent svarar att de anser att svenska myndigheter hanterat coronautbrottet bra.

Källa. Östsvenska handelskammaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.