Miljoner kan ha försvunnit för Mjölbybor

Uppdaterad
Publicerad

Överförmyndaren i Mjölby är avsatt efter att ha tappat kontrollen över verksamheten och kritiken växer mot att länsstyrelsen inte upptäckte bristerna tidigare.

Efter kommunens granskning av Mjölbys förre överförmyndare framkom så stora missförhållanden att han nu är polisanmäld. Vi träffade en av de gode män som arbetat under den tigare överförmyndaren och han är inte förvånad över vad som uppdagats:

– Det är ytterst beklagligt att människor blivit ekonomiskt lidande på grund av de här felaktigheterna, säger Peter Moberg.

#deutsatta

Länsstyrelsen lät honom fortsätta

Länsstyrelsen i Östergötland är en av sju tillsynsmyndigheter i landet och vid rutinkontroller har dom riktat kritik mot den tidigare överförmyndaren men ändå har han fått fortsätta sitt jobb i tjugo år.

– Det är uppenbart att länsstyrelsen brustit i sin tillsyn, säger Peter Moberg.

Men det håller inte chefjuristen på länsstyrelsen med om.

– Vi har inte brustit utan gjort det vi kan i form av inspektionsbesök, säger Kristina Samuelsson.

Överförmyndarens version

Det fanns ju indikationer på att allt inte stod rätt till, borde ni inte utökat tillsynen då?

– Vi har varit mer nogranna i Mjölby men vi har sett andra typer av brister. Att det skulle förekommit jäv visste vi inte utan vi har sett bristande dokumentation, säger chefsjuristen på Länsstyrelsen i Östergötland, Kristina Samuelsson.

I Svt Nyheter Öst ikväll klockan 18.30 och här på webben så hör ni den förre överförmyndarens egen version.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#deutsatta

Mer i ämnet