”Vi ser att det finns människor som far illa. Därför behöver vi göra en översyn av lagstiftningen kring aktivitetsersättningen och sjukersättningen”, säger socialförsäkringsmininster Ardalan Shekarabi efter SVT Nyheter Östs granskning av stödet till personer med en funktionsnedsättning. Foto: SVT

Ardalan Shekarabi (S) vill se över lagen kring aktivitetsersättningen

Uppdaterad
Publicerad

”Vi ser att det finns människor som far illa. Därför behöver vi göra en översyn av lagstiftningen kring aktivitetsersättningen och sjukersättningen”, säger socialförsäkringsmininster Ardalan Shekarabi efter SVT Nyheter Östs granskning av stödet till personer med en funktionsnedsättning.

SVT Nyheter Öst har under veckan granskat stödet till unga personer med en funktionsnedsättning. Vi har presenterat nya siffror som visar att antalet personer som blir av med sin ersättning har ökat kraftigt de senaste två åren.

Antalet personer som förlorar sin aktivitetsersättning är tre gånger så många 2018 jämfört med 2016. Det gäller personer mellan 19 och 29 år som har en funktionsnedsättning.

Granskning: Ett riktigt jobb

Förlorar ersättning vid 30

Vid 30-årsdagen blir en tredjedel av med sin ersättning, eftersom de då måste söka sjukersättning. Det har skett en fördubbling av antalet som förlorar ersättningen när de fyller 30.

– De exempel som vi har sett visar att här finns det frågor i lagstiftningen som vi har en skyldighet att titta på, säger Ardalan Shekarabi (S), socialförsäkringsminister.

Det är för många unga som slängs ut ur sjukförsäkringen?

– Jag gör bedömningen att utifrån den tillämpningen som vi har idag och som vi har haft under de senaste åren så behöver vi göra en översyn av lagstiftningen. För vi ser att det finns människor som far illa här.

SVT:s granskning visar också att många funktionsnedsatta tvingas vända sig till socialtjänsten för att få pengar till mat och hyra. Socialstyrelsen har på uppdrag av SVT tagit fram nya siffror som visar att 850 personer hade försörjningsstöd samtidigt som de deltog i en daglig verksamhet för personer med en funktionsnedsättning i oktober förra året.

”Endast i undantagsfall”

– Poängen med våra sociala försäkringar är att de människor som av olika anledningar inte har arbetsförmåga ska fångas upp. Det är endast i undantagsfall som personer med de här funktionshindren ska landa i det som vi kallar för försörjningsstöd. Försörjningsstödet är det sista skyddet i samhället. Därför ser jag definitivt ett behov av att göra en översyn av lagstiftningen, säger Ardalan Shekarabi (S).

Regeringen har ändrat ståndpunkt

I februari sa dåvarande socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) till SVT Nyheter att man skulle titta på lagstiftningen för sjukersättningen. Men då var det inte aktuellt att ändra lagstiftningen för aktivitetsersättningen.

– Försäkringskassan har inte signalerat till oss att människor inte får det stöd som de behöver när det gäller aktivitetsersättningen, sa hon då.

Men nu har Regeringen alltså ändrat sig. Även när det gäller aktivitetsersättningen ska lagen ses över.

– Vi ser ett behov av att göra en översyn av lagstiftningen. Både när det gäller aktivitetsersättningen och sjukersättningen, säger nu säger Ardalan Shekarabi (S) till SVT Nyheter Öst.

”Båda systemen samverkar”

– Vi ser en utveckling där vi har många som inte får rätt till aktivitetsersättning. Vi ser också att den här gruppen hänvisas till försörjningsstöd. Men hela tanken med modellen var ju just att täcka det här behovet som finns hos unga med funktionsnedsättningar, säger han.

Hur ser du på att det var tre gånger så många som förlorade aktivitetsersättningen 2018 jämfört med 2016?

– Att det vore väldigt märkligt om vi inte gjorde en översyn med anledning av detta.

Vad säger du om den här 30-årsgränsen? Där har det ju skett en fördubbling av antalet som blir av med ersättningen?

– Jag ser ett behov av att göra en översyn av både aktivitetsersättningen och sjukersättningen och det är klart att de två systemen samverkar.

Här finns hela granskningen och 800 berättelser från dem som berörs av det här.

Här finns en dokumentär som visar hela vår granskning från februari i år.

Arbetsförmågebegreppet

Sjukförsäkringsminister Ardalan Shekarabi säger nu att han vill se över arbetsförmågebegreppet. Vad handlar det om?

Försäkringskassan ska bedöma om en person med en funktionsnedsättning skulle kunna klara ett jobb på den öppna arbetsmarknaden.

2008 ändrades reglerna. Tidigare kunde Försäkringskassan ta hänsyn till hur gammal du är, var du bor, utbildning och liknande. Myndigheten kunde till exempel ta hänsyn till att det skulle vara svårt för en 59-årig person på en ort långt från storstäderna att få ett jobb i en bransch med stor arbetslöshet. I reglerna stod det då att jobbet skulle vara ”normalt förekommande” på arbetsmarknaden.

Sedan 2008 ska Försäkringskassan inte ta hänsyn till det. Nu står det istället i reglerna att bedömningen ska göras utifrån förvärvsarbete på ”hela arbetsmarknaden”, även anpassade arbeten.

Försäkringskassan har i en skrivelse till Regeringen i november 2017 påtalat att myndigheten vill se en ändring av reglerna.

”Anledningen till att så få idag beviljas sjukersättning är enligt Försäkringskassans bedömning framför allt det vida arbetsmarknadsbegreppet”, skriver Försäkringskassan i skrivelsen, och vidare:

”Någon prövning av om det rent faktiskt existerar ett sådant arbete vid beslutstillfället eller kan ordnas i framtiden görs inte och behöver inte göras enligt domstolspraxis.”

Bedömningen görs ”mot ett teoretiskt begrepp vars förankring i verkligheten inte kontrolleras”.

Försäkringskassan föreslår att de istället ska bedöma arbetsförmågan utifrån ”normalt förekommande” arbeten, som det var förut.

Det begreppet är ”mera konkret och verklighetsförankrat”, skriver Försäkringskassan, ”eftersom det finns ett krav på att arbetet finns tillgängligt”.

Skrivelsen till Regeringen handlar om sjukersättningen som man måste söka när man fyller 30 år. Men samma begrepp finns när Försäkringskassan bedömer aktivitetsersättningen för personer 19-29 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning: Ett riktigt jobb

Mer i ämnet