Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jim Forsberg, vilthandläggare Länsstyrelsen Östergötland. Foto: SVT/ Mimmi Moberg // TT/ Robert F.Bukaty

Skarvjakten avslutad – inte ens hälften har skjutits

Uppdaterad
Publicerad

För att minska antalet skarvar i Östergötland beslutade länsstyrelsen att 2000 fåglar skulle omfattas av skyddsjakt. Men bara 591 fällda skarvar har rapporterats när jakten avslutades den 15 maj.

– Jakten var var uppdelad i två perioder, den ena var i mars. Tyvärr anlände skarven senare än vad den brukar göra vilket gjorde att det fälldes få antal skarvar, säger vilthandläggare Jim Forsberg vid Länsstyrelsen i Östergötland.

Sedan 1970-talet har skarven ökat kraftigt i stora delar av Europa. Fåglarnas avföring övergöder jorden och gör så att träden dör. De äter även upp stora delar av det lokala fiskbeståndet.

För att minska antalet skarvar tog Länsstyrelsen Östergötland förra året fram en förvaltningsplan där det beslutades om skyddsjakt på skarv för att freda beståndet av abborre och övrig fisk i länet.

– Den största åtgärden är att vi har beviljat en mer generell skyddsjaktsbeslut i länet för att minska skarvens påverkan, framför allt på fiskbestånden i Östersjökusten, säger vilthandläggare Jim Forsberg.

Svalt intresse för skyddsjakt

Länsstyrelsen i Östergötland beslutade att 1500 skarvar skulle fällas inom fredningsområden för fisk och 500 för att freda beståndet av abborre. Nu är perioden för skyddsjakten slut och bara 591 fällda skarvara har rapporterats.

– Det är en ny art att jaga och en svårjagad också. Jag tror det är en lärningsprocess, säger vilthandläggare Jim Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.