Misstänkt bombdistributör häktad

Uppdaterad
Publicerad

Den 28-årige Norrköpingsbon greps tidigare i veckan och han är misstänkt för brott mot lagen av brandfarliga och explosiva varor på tre olika platser i Sverige: Göteborg, Västerås och Skärholmen. Samtliga brott anses som grova.

Vid lunchtid under fredagen häktades mannen vid Norrköpings tingsrätt. Senast den 18 juni ska åtal vara väckt i ärendet.

Det var i tisdags som den 28-årige mannen greps efter att han varit anhållen i sin frånvaro. Polisens bombskydd genomförde husrannsakan på flera platser i Norrköping och enligt kammaråklagare Karin Sandén kan mannen kopplas till flera brott.

Norrköping

– Gripandet gick lugnt till  på en bostadsadress, säger Karin Sandén till SVT.

Huruvida det finns någon koppling till sprängdådet i Hageby eller sprängdådet i Linköping är Sandén förtegen om.

– Jag vill inte gå in på det.

Hur går det i de utredningarna. Har det framkommit något nytt?

– Utredningarna går framåt men jag kan inte kommentera närmare på vilket sätt.

Landvetterbomben

Tidigare under våren gjorde polisen tillslag och husrannsakan i Norrköping i samband med utredningen av den så kallade Landvetterbomben, en explosion på en parkeringsplats i Landvetter utanför Göteborg.

P4 Östergötland har granskat den 28-årige Norrköpingsbon och menar att han kan vara en av de större distributörerna av sprängmedel till kriminella gäng. Mannen har fram till slutet av februari jobbat på en sprängfirma och haft tillgång till stora mängder sprängmedel.

Hör och se åklagare Karin Sandén i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet