Ett polisförråd har förstörts och flera andra byggnader har skadats i explosionen. Foto: Christian Zetterdahl/SVT

Kraftig explosion i polisförråd i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig explosion har skett i samband med att nationella bombskyddet arbetade med ett misstänkt farligt föremål i Linköping. Ett polisförråd har förstörts och flera andra byggnader har skadats. Ungefär 3 000 personer påverkades av händelsen.

Ett område på Garnisonen i Linköping spärrades av och nationella bombgruppen kallades till platsen vid 13-tiden på måndagen, då ett misstänkt farligt föremål påträffades.

Det var när polisen skulle lämna ut ett stulet föremål till ägaren, som bombgruppen larmades.

”Föremålet såg ut att ha påverkats på ett sätt som såg misstänkt farligt ut. Föremålet kontrollerades inom några minuter av polis, som omedelbart larmade nationella bombskyddet”, skriver polisen på sin hemsida.

Ett stort område med en radie på 300 meter spärrades av och polisen tvingades utrymma delar av sina lokaler och garaget.

3 000 påverkades

Flera bostäder och bland annat ett äldreboende fick också utrymmas, totalt 170 personer. Men tusentals påverkades av händelsen.

– Det var ungefär 3 000 personer som påverkades, de flesta fick inte återvända hem, säger polisens presstalesperson Erik Terneborn.

Vid midnatt skedde en kraftig detonation i polisens förråd, där föremålet hade förvarats. Flera i Linköping väcktes av explosionen och på några angränsande byggnader krossades fönsterrutor.

– Nationella bombgruppen har jobbat med att oskadliggöra det här föremålet, sedan vet inte jag om det gick enligt plan eller inte.

Vad är det för föremål?

– Det är inget vi pratar om nu.

Har den här händelsen med tidigare händelser i Linköping att göra?

– Jag vill inte dra några paralleller.

Nationella bombskyddets lastbil. Foto: Jeppe Gustafsson

Ingen misstänkt än

Region Östergötland gick upp i stabsläge, men enligt polisen ska ingen ha blivit skadad i samband med detonationen.

Klockan 01.20 togs beslut om att avspärrningarna kunde begränsas till detonationsplatsen. Från 02.00 fick boende i området återvända till sina bostäder.

En anmälan om förberedelse till farlig ödeläggelse har upprättats men ingen är misstänkt för brott.

Foto: Fredrik Ahl/SVT
Foto: Jonathan Posluk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion vid polishuset i Linköping

Mer i ämnet