Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Daniel Diaz/SVT / Jeppe Gustafsson

Man gripen efter dödlig skjutning i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagskvällen sköts en man i 30-årsåldern till döds i stadsdelen Skäggetorp i Linköping. Under torsdagsmorgonen meddelar polisen att en man i 20-årsåldern anhållits skäligen misstänkt för mordet. Enligt polisen är både offer och den anhållna mannen kända av polisen sedan tidigare.

På torsdagmorgonen skrev polisen på sin hemsida att en man i 20-årsåldern ska ha gripits vid klockan 03. Han misstänkts nu för mord och anhölls senare. Enligt Åklagarmyndigheten är mannen skäligen misstänkt, alltså den lägre misstankegraden. Åklagarmyndigheten meddelar att utredningen fortsätter med förhör och genomgång av polisens tekniska undersökning.

Senast den 2 januari klockan 12 behöver åklagaren ta ställning till att begära den misstänkte häktad.

Åklagaren avböjer fler frågor från media i nuläget.

Fördes till sjukhus

Polis larmades vid 17.15-tiden under onsdagen till Skäggetorp i Linköping efter att höga smällar hörts. På platsen påträffades en skottskadad man i 30-årsåldern som fördes till sjukhus. Mannen var skjuten i huvudet, enligt polisen.

Strax efter klockan 20 meddelade polisen att mannen dött till följd av sina skador. Anhöriga är underrättade.

– Vi håller på och undersöker nu vilka kopplingar den här personen har, för att kunna lägga det här pusslet i nån vidare i mening, säger polisens presstalesperson Johnny Gustavsson.

Polisen inledde en förundersökning om mord.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En man sköts till döds i södra delen av stadsdelen Skäggetorp i Linköping under onsdagen. Se mer från brottsplatsen i videon. Foto: Jeppe Gustafsson/TT/Mimmi Moberg/SVT

Kan ha kopplingar till tidigare skjutningar

Under kvällen hade polisen ett antal polishundar på platsen i drog-, vapen- och söksyfte. Polisen ville inte uttala sig om man söker efter en eller flera gärningspersoner. De tror dock att dödsskjutningen kan ha kopplingar till tidigare skjutningar i Linköping – onsdagens skjutning är den femte dödsskjutningen under året i staden.

– Självklart att vi tänker oss att det är en del i nåt annat större pussel. Vi vet inte det, men vi tror att det är så, säger Johnny Gustavsson.

Polishundar har arbetat på platsen i sökandet efter gärningspersoner, vapen och droger. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Söker vittnesuppgifter

Under den sena onsdagskvällen var polisen fortfarande kvar på den avspärrade brottsplatsen.

– Det är viktigt att vi kan få ut allt vad vi kan få ut, säger Johnny Gustavsson.

Polisen är intresserade av iakttagelser och bilder från onsdagskvällen i Skäggetorp som kan sättas i samband med händelsen.

– Vi letar efter iakttagelser – det är avgörande för oss. Vi anar att det finns många människor där ute som gjort iakttagelser.

Bild från mordplatsen dagen efter. Foto: Daniel Diaz/SVT

Avspärrat vid sjukhuset

Under onsdagskvällen hade polisen även haft avspärrningar utanför Universitetssjukhuset där mannen vårdades för sina skador. Dessa avspärrningar hävdes senare under kvällen, men ordningsvakter finns kvar på plats för att upprätthålla ordningen.

Se intervjun dagen efter mordet med lokalpolisområdeschefen Ann-Christine Rehnström i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.