Linköping är en stad som i år drabbats hårt av skottlossningar. I klippet berättar Eva Nemec Nordh om svårigheterna med att väcka åtal i just skjutningsärenden. Foto: Axel Brantemo/SVT

En av nio skottlossningar i Östergötland ledde till åtal

Uppdaterad
Publicerad

Enligt statistik SVT Nyheter tagit del av har bara en av totalt nio skottlossningar förra året lett till åtal i Östergötland.

Förra året drabbades Östergötland av nio skottlossningar – två personer avled och fem skottskadades.

Enligt statistik SVT Nyheter tagit del av har bara en av de nio skottlossningarna lett till åtal – och i det fallet hade polisen tillgång till chattloggar, från det knäckta, krypterade kommunikationsverktyget Encrochat.

Det handlar om den uppmärksammade skjutningen av en 38-årig ledargestalt i det kriminella gänget No Surrender på Ingelstaområdet i Norrköping, där sex personer nyligen dömdes till långa fängelsestraff.

Fyra har lagts ned

Enligt statistiken har fyra av de totalt nio skottlossningsärendena lagts ned – men ärendet där en ung man troligen sköts till döds av misstag genom en dörr i Skäggetorp är fortfarande öppen.

I klippet ovan berättar chefsåklagare Eva Nemec Nordh mer om svårigheterna med att utreda just skottlossningar.

Skottlossningar 2020 i Östergötland:

24 januari: Ung man skottskadas i Skäggetorp, Linköping: Förundersökning nedlagd.

2 februari: Ung man skottskadas i Hageby, Norrköping: Förundersökning nedlagd.

15 februari: Ung man skjuts ihjäl i Skäggetorp, Linköping: Förundersökning öppen.

06 april: Ung kvinna skottskadas i Krokek, Norrköpings kommun: Förundersökning nedlagd.

09 april: 38-årig man skjuts ihjäl på Ingelstaområdet i Norrköping: Sex män har dömts för inblandning i mordet.

12 juli: Skottlossning i Malmslätt, Linköpings kommun. Ingen skadad: Förundersökning öppen.

09 augusti: Skottlossning i Navestad, Norrköping. Ingen skadad: Förundersökning nedlagd.

16 augusti: Ung man skottskadas i Berga, Linköping: Förundersökning öppen.

15 september: Man skottskadas i Klockaretorpet, Norrköping: Förundersökning öppen.

Källa: Polisen.

Uppklarade skjutningar under 2020

385 skottlossningar polisanmäldes i Sverige 2020. 

Av de 385 skjutningarna har 65 lett till åtal. Hittills har 53 (14%) av dessa lett till fällande dom som vunnit laga kraft. Ytterligare några fall väntar på avgörande i högre instans. 222 utredningar har lagts ned och 95 utredningar är fortfarande öppna. Två fall som har redovisats till åklagare har inte lett till åtal och ett fall har resulterat i ett strafföreläggande.

Mordåtal: 47 avlidna vid skottlossningar. 16 har lett till åtal varav 10 (21%) lett till fällande dom som vunnit laga kraft.

Antal åtal där någon skadats: 118 skadade vid skottlossningar. 26 har lett till åtal varav 23 (19%) lett till fällande dom som vunnit laga kraft. 

Antal åtal där ingen skadats: 220 stycken skottlossningar utan brottsoffer. 23 har lett till åtal varav 20 (9%) lett till fällande dom som vunnit laga kraft.

En majoritet av skjutningarna är kopplade till organiserad brottslighet men i statistiken finns också skjutningar som inte har med kriminalitet att göra, exempelvis våldsdåd i nära relationer och skjutningar med jaktvapen.

Källa: Polisen

Uppklarning av dödligt våld: 

Generellt ligger uppklarningen på höga nivåer när det gäller dödligt våld i Sverige. Mellan 2014 och 2017 var uppklarningen på 68 procent. Men tittar man enbart på dödligt våld i den kriminella miljön under samma tidsperiod, låg uppklarningen på 23 procent.  Det kan jämföras med dödligt våld i nära relationer där 94 procent av brotten klarades upp.   

Forskare menar att uppklarningen av dödligt våld handlar mer om i vilken miljö det sker i, snarare än vilket vapen som används. Men användning av skjutvapen i den kriminella miljön innebär sannolikt ännu sämre möjlighet till uppklarning.  

Källa: Brårapport från 2019

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.