Kristoffer Gustafsson, kommunens projektledare för förskolebygget i Sörby och kommunalrådet Cecilia Burenby (S) Foto: SVT

Mjölby har börjat massproducera förskolor

Uppdaterad
Publicerad

Mjölby är den kommun i Östergötland som procentuellt växer kraftigast, så nu tvingas man bygga flera nya skolor och förskolor.

Kommunalrådet Cecilia Burenby (S) visar oss runt på förskolebygget i den nya stadsdelen Sörby i södra delen av Mjölby och berättar att man nu bygger minst en ny förskola varje år och att man använder samma modell för att effektivisera byggandet.

– Det är jätteroligt att så många flyttar hit, vi har ju under ganska lång tid marknadsfört oss som en kommun med natursköna miljöer och närhet till allt.

Framtidshopp i gränslandet

Mjölby lockar till sig pendlare

Vi kontaktade kommunerna i Östergötland och regionen på Gotland för att få veta hur stora barnkullar de räknar med att få de närmsta åren och Mjölby var den kommun som stack ut mest. Där räknar man med mellan 150 och 200 nya barn varje år de närmsta åren. Det innebär en ökning av mängden barn i kommunen med 12 procent under fem års tid. Kommunalrådet förklara det med att många Linköpingsbor som vill skaffa villa väljer Mjölby:

– Här kan du få lite mer för pengarna, kanske ett dubbelgarage eller en pool.

Förskolan i Sörby ska stå färdig i höst och då drar nästa förskolebygge igång, det i Mantorp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtidshopp i gränslandet

Mer i ämnet