Barnkullar – så är läget i din kommun

Uppdaterad
Publicerad

Vi hörde av oss till kommunerna för att få veta hur stora barnkullarna de räknar med att få de närmsta åren och vilka skolbyggen de planerar. Det här är en sammanfattning av informationen vi fick:

Mjölbys befolkning är den som ökar kraftigast procentuellt och där räknar man med att barnkullarna växer med mer än 150 nya barn årligen de närmsta åren, därför byggs det nu varje år en ny förskola i kommunen och andra skolbyggen planeras också.

Linköping är en annan kommun som växer kraftigt, drygt tusen fler barn de närmsta fem åren. Flera skolbyggen planeras, bland annat två nya förskolor och en ny högstadieskola.

Framtidshopp i gränslandet

Gotland räknar med att barnkullarna ökar med ungefär 100 barn varje år, men skatteintäkterna ökar inte i samma takt, så skolverksamheten måste effektiviseras, det är dessutom stor lärarbrist på ön. En del skolbyggen pågår, inte minst för att bli av med dåliga lokaler.

I Norrköping  räknar man med att barnkullarna växer med runt 100 barn per år, men vad gäller förskolebarnen kan det bli en minskning. Flera nya grundskolor planeras och tillfälliga paviljonglösningar ska fasas ut. Tre nya förskolor ska byggas de närmsta åren och ett par grundskolor.

I Boxholm kan barnkullarna öka med ett tiotal barn om året men politikerna räknar med att de skolor som finns ska räcka för att täcka det behovet.

Kinda räknar också med att få ett tiotal fler barn i sina skolor varje år och en ny skola planeras i Rimforsa. Antalet barn i gymnasieåldern ökar också. Eftersom kommunen inte har någon egen gymnasieskola så kostar varje gymnasieelev kommunen i snitt 127 000kr/år, därför räknar man med en extrakostnad på ungefär sju miljoner kronor om fem år för alla gymnasiebarn.

Söderköping har en prognos som säger att man kan få ett 50-tal fler barn de närmaste fem åren, framförallt i förskoleåldern, men prognosen är osäker eftersom antalet barn inte kommer att öka så mycket om man inte kommer till rätta med bristen på bostäder. Det är redan brist på förskoleplatser, men en del skolor och förskolor ska byggas ut för att ge plats till fler barn. Det blir också en ny förskola i centralorten.

Åtvidaberg räknar bara med en svag ökning av antalet barn i kommunen så inga nybyggnationer ska behövas.

Finspång och Vadstena räknar inte med några förändringar de närmsta åren.

Motala räknar med en stadig nivå av barn de närmsta åren, möjligtvis en liten minskning. Eftersom många flyttar inom kommunen, till centralorten, så börjar belastningen bli för hög där. Därför planeras flera skolbyggen. Dessutom vill man ha fasta lokaler och komma ifrån de paviljonglösningar man har idag.

I Ydre räknar man inte med några större förändringar de närmsta åren, möjligtvis att barnkullarna minskar något. En ny skola invigdes ändå ifjol i samhället Hestra.

Valdemarsvik tror på minskade barnkullar de närmsta åren, men bara marginellt. Kommunen bygger två nya förskolor för att kunna riva två utslitna.

Ödeshög räknar med att barnkullarna krymper något de närmsta åren, men antalet barn i gymnasieåldern ökar, vilket innebär extrakostnader eftersom kommunen inte har någon egen gymnasieskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtidshopp i gränslandet

Mer i ämnet