Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter nästan tolv år har det blivit dags för Martin Modéus att lägga ned Linköpings stifts biskopsstav för att istället göra sig redo att bli Sveriges ärkebiskop. Foto: SVT

Modéus lägger ned Linköpings stifts biskopsstav: ”Det var väldigt känslofullt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter nästan tolv år har det blivit dags för Martin Modéus att lägga ned Linköpings stifts biskopsstav för att istället göra sig redo att bli Sveriges ärkebiskop.

Lördagens mässa i domkyrkan i Linköping – Martin Modéus sista – avslutades med att stiftets biskopsstav placerades på altaret i mitten av kyrkan. Flera människor var samlade för att vara med för att ta avsked.

Fokuset i dagens mässa hamnade på att lämna, menar Martin Modeus.  

– Men det är bra. Det är sådana här riter som är starka och uttrycker det vi känner, det behöver vi människor.

Kommer längre från församlingen

Det nya uppdraget som ärkebiskop innebär förändringar. Den största skillnaden mellan att vara biskop och att vara ärkebiskop är närheten till församlingen, tycker Martin Modeus.  

– Det finns ett företrädarskap i det nationella rummet och det finns inte i biskopsuppdraget här. Så på ett sätt blir det lite längre till vanligt församlingsarbete. Men det ligger mig så varmt om hjärtat så det kommer jag jobba med att upprätthålla i alla fall.  

Gör den svenska kyrkan tillräckligt för att skapa fred i världen och i Europa?  

– I en värld som ser ut som denna kan ingen vara nöjd och då får var och en hitta det som är ens möjlighet. Vi arbetar med flyktingmottagande, med insamling och närvaro i olika områden där det är problem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer