Polisen sätter personen på cykeln i samband med skjutningen i Ryd Foto: Läsarbild och polisen

Mordförsöket i Ryd – Göta hovrätt friar 20-åring från alla misstankar

Uppdaterad
Publicerad

I början av mars dömdes en 19-åring och en 20-årig man misstänkta för mordförsöket i Ryd förra hösten. De dömdes till sex, respektive åtta års fängelse. Men domen överklagades – och Göta hovrätt väljer nu att fria 20-åringen helt.

Göta hovrätt fastställer Linköpings tingsrätts dom mot 19-åringen, som av offret pekats ut som skytt. Han ska avtjäna sitt sex-åriga fängelsestraff för mordförsök. Göta hovrätt skriver i domen att offrets utpekandet väger tungt och har haft ett starkt bevisvärde.

Men när det gäller bevisningen mot 20-åringen går Göta hovrätt helt emot tingsrättens linje, något Corren var först med att berätta. Hovrätten väljer att fria mannen helt eftersom man anser att bevisningen mot honom inte är tillräcklig.

Ärendet har med stor sannolikhet koppling till den gängkonflikt som på bara ett år resulterade i sex mord. Flera av de inblandade personerna har kopplingar till det kriminella gänget Bandidos undergruppering X-team.

Pekade ut skytten

Det var den 15 september förra året som en 20-årig man sköts i ansiktet på nära håll i Ryd i Linköping. Enligt läkare överlevde mannen mirakulöst och i rättssalen valde den unge skjutna mannen att peka ut vem som sköt – något som är mycket ovanligt i gängrelaterade rättegångar.

Tre män åtalades misstänkta för inblandning i händelsen. 19-åringen, som var den utpekade skytten, och 20-åringen dömdes till långa fängelsestraff av Linköpings tingsrätt – den tredje mannen friades helt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Männen fångades på kamera när de flydde från brottsplatsen efter skottet. Se när männen flyr i klippet. Foto: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skjutvapenvåldet i Linköping

Mer i ämnet