Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Männen fångades på kamera när de flydde från brottsplatsen efter skottet. Se när männen flyr i klippet. Foto: Polisen

Överlevde mirakulöst skott i ansiktet – idag faller domen

Uppdaterad
Publicerad

I höstas sköts en man i ansiktet i stadsdelen Ryd i Linköping. En trio åtalades misstänkt för försök till mord och i rättssalen pekade den skottskadade mannen ut skytten. Idag faller domen i ärendet som tros ha stark koppling till den pågående gängkonflikten i Linköping.

Det var den 15 september som en man i 20-årsåldern sköts i ansiktet bredvid sin kompis. Rättsläkare har beskrivet det som ”mirakulöst” att mannen överhuvudtaget överlevde – kulan gick in genom ena kinden och ut genom den andra.

Skjutningen tros ha stark koppling till gängkonflikten i Linköping som på mindre än ett år resulterat i ett flertal skottlossningar och sex mord. De misstänkta personerna har kopplingar till Bandidos undergruppering X-team. 

Offer pekade ut skytt

Under rättegången vid Linköpings tingsrätt valde den skjutne 20-åringen att avslöja vem som sköt honom – något som är mycket ovanligt i ärenden som rör organiserad brottslighet.

Åklagaren menar att det är bevisat att en av männen, en 19-åring sköt, och att en 20-årig man hade till uppgift att locka de två männen till brottsplatsen. Bevisläget för den 25-åriga man som också befann sig på platsen anses vara svagare – men åklagare Emma Högström yrkar att samtliga åtalade ska dömas till fängelse.

Den 25-åriga mannen har släppts ur häktet i väntan på dom – de två andra är fortsatt häktade.

De misstänkta förnekar brott och vill bli frisläppta. 

Tanken var först att domen skulle meddelas klockan 11, men under fredagsmorgonen meddelar tingsrätten att den inte blir tillgänglig förrän klockan 15 under eftermiddagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skjutvapenvåldet i Linköping

Mer i ämnet