Mössen som saknade melanokortin 4-receptorer sökte sig till miljöer kopplade till obehag. Foto: TT/Malin Lundberg/Isabell Höjman

Möss ger svar om nedstämdhet

Uppdaterad
Publicerad

Möss som saknar en viss mottagarstruktur på celler i hjärnan söker sig till saker som är förknippade med obehag.

Det visar en studie vid som en forskargrupp vid Linköpings universitet har gjort.

Studien kan ge svar på vilka mekanismer som skapar olustkänslor och nedstämdhet hos bland annat cancerpatienter.

Forskargruppen har tidigare hittat en mekanism bakom varför inflammatorisk sjukdom leder till olustkänslor och nedstämdhet.

Nu ville man titta närmare på en särskild typ av mottagarstrukturer på nervceller – melanokortin 4-receptorer.

– Normala möss flyr undan en miljö som de förknippar med att bli sjuka, om de kan välja mellan den och en annan plats. Mössen som saknade melanokortin 4-receptorer betedde sig tvärtom och sökte sig till de miljöerna, som om de gillade inflammationen, säger David Engblom, biträdande professor vid institutionen för klinisk och experimentell medicin, som lett studien.

Djurens beteende som överraskat forskarna kan förhoppningsvis ge nya kunskaper om behandling av olustkänslor och obehag i samband med långvariga sjukdomstillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.