Eva Axelsson, verksamhetschef för arbetsmarknad på Motala kommun, berättar hur kommunen arbetar med ungdomsarbetslösheten. Foto: Erika Landt/SVT

Arbetsmarknadschefen om ungdomsarbetslösheten: ”Det är en fråga som är viktig”

Uppdaterad
Publicerad

Motala kommun har länge arbetat med att försöka minska ungdomsarbetslösheten i kommunen. Trots att siffran fortfarande är hög har man sett en markant minskning sedan 2011.

Den stora minskningen av ungdomsarbetslösheten säger Eva Axelsson, verksamhetschef för arbetsmarknad på Motala kommun, beror bland annat på hög konjunkturen som var för några år sedan. Men kommunen har även arbetat med Arbetsförmedlingen och Vuxenutbildningen för att ungdomsarbetslösheten ska fortsätta minska.

– Det är en fråga som är viktig för kommunen att jobba med, säger Eva Axelsson.

Motala
Ungdomsarbetslösheten har sjunkit de senaste åren i Motala kommun, enligt statistik från Arbetsförmedlingen. Foto: SVT Design

Flera insatser

Insatser som Motala kommun fortsätter att arbeta med för försöka minska arbetslösheten bland unga ytterligare är bland annat individuellt stöd, praktik och anställningar inom kommunen.

Eva Axelsson berättar att man även har flera projekt på gång, bland annat ett under våren som leds av Svenska fotbollförbundet. Där de erbjuder 25 unga vuxna i Motala praktik inom ramen för fotbollsföreningar i kommunen, ledarskapsutbildning, arbetsmarknadskunskap och studievägledning under ett års tid.

– Man har syftet att efter det här året ha stärkt sin plats på arbetsmarknaden betydligt.

Hör Eva Axelsson berätta om varför kommunen prioriterar frågan i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet