Kristina Wicksell, kommunikatör på Make Equal, som står bakom konstprojektet som nu byggts upp igen. Foto: Ylva Larsson/SVT

Fem nazister i Almedalen anhållna för hets mot folkgrupp och skadegörelse

Uppdaterad
Publicerad

Fem NMR-anhängare greps natten mot lördag och har nu anhållits misstänkta för hets mot folkgrupp och skadegörelse sedan de skrikit nazistiska slagord bland folk i Visby.

Under natten vandaliserades också en konstinstallation mot nazism och Expressens valscen.

Det var runt 00.30 natten till lördag som polisen fick in flera samtal från personer som varit vittnen till nazistiska rop i området där politikerveckan i Almedalen pågår.

Enligt polisen handlade det om mellan ett 20-tal och ett 30-tal som stod för ropen.

– De har gemensamt skrikit ”Sieg Heil” och ”Heil Hitler”, säger Patrik Romehed, polisens stationsbefäl i Visby.

Polis snabbt på plats

Flera polispatruller var snabbt på platsen och kunde skingra dem som stod för ropen och gripa fem av dem. Samtliga fem personer anhölls vid femtiden på morgonen.

– De är misstänkta för hets mot folkgrupp, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid polisen i region Stockholm.

Polisen kommer nu att gå igenom några beslag som har gjorts, filmmaterial och tala med vittnen.

Kommer ni att gripa fler personer?

– Vi kan inte utesluta fler gripanden, för det är fler personer som är identifierade, säger Eriksson.

Bord omkullvälta vid Expressens plats

Under natten vandaliserades även tidningen Expressens valscen i centrala Visby. Brottet rubriceras som skadegörelse och de fem som är anhållna misstänks även för detta brott.

– Det är ett bord med tidningar de har vält och haft sönder tidningarna, säger Mats Eriksson.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson säger till SVT Nyheter:

– Det är oacceptabelt att nazister skriker ”Sieg Heil” till vanliga almedalsbesökare och sedan vandaliserar en tidnings scen mitt i Visby. Men det påminner om varför andra demokratiska krafter bör vara på plats dessa dagar och om att polisen borde skydda exempelvis mediebolag bättre.

Konstprojekt mot nazism förstört

Senare under natten till lördagen upptäckte polisen också att ett konstprojekt med skor, som ska påminna om förintelsen, har vandaliserats i Visby. Polisen tittar på om det finns ett samband med nattens gripanden. Samma konstprojekt vandaliserades även förra året under Almedalsveckan.

– Det första NMR gjorde förra året när de kom hit var att trampa och sparka sönder den här installationen, därför var det extra viktigt att bygga upp den igen. I natt är det någon som trampat och sparkat sönder skor och brutit av skylten och det hände i samband med att flera personer från NMR anhölls så det är ganska uppenbart att det är ett gäng som drivit runt, säger Kristina Wicksell, kommunikatör på Make Equal, som står bakom konstprojektet.

Skylten vid installationen bröts av under natten. Foto: Ylva Larsson/SVT

Organisationen har nu byggt upp installationen igen och satt upp en provisorisk skylt. Delar av konstverket har beslagtagits av polisen. Brottet är rubricerat som skadegörelse, men det finns i nuläget inga misstänkta i ärendet. Polisen tror i nuläget inte att det är samma personer som ligger bakom som sitter anhållna.

– Vi utreder det men just där har vi kunnat titta på en film och där kan vi se att de med största sannolikhet inte är kopplade till de andra grupperingarna, säger polisens kommanderingschef Annika Lindroth.

– Det här visar att de inte har någon respekt för yttrandefrihet eller vår historia. Det här är ett minne av förintelsen. Vi hoppas att polisen tar det på allvar, det här är inte bara skadegörelse, det är ett hatbrott, säger Kristina Wicksell.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.