Foto: TT

Nej igen för Vikboland Vind

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen avslår Vikboland Vinds överklagande av länsstyrelsens nej till att bygga 12 vindkraftverk på Vikbolandet. Vikboland Vind tänker överklaga domen till Mark- och miljöverdomstolen.

– Vi är ytterst förvånade över domen, säger projektledaren på Vikboland Vind, Tore Wizelius i ett pressmeddelande.

Det hela rör sig om totalt 12 vindkraftverk som Vikboland Vind vill bygga på Vikbolandet. Länsstyrelsen i Östergötland har tidigare sagt nej till uppförandet och hänvisar bland annat till den stora förekomsten av havsörn i området.

Flygsäkerhet och örnar påverkade

Länsstyrelsens beslut överklagades av Vikboland Vind till Mark- och miljödomstolen och det är dess beslut som kom idag. Domstolen finner inget skäl att ändra Länsstyrelsens beslut eller att återvisa ärendet. Förekomsten av havsörn är ett av skälen också i Mark- och miljödomstolens dom. Dessutom menar man att verken skulle kunna påverka flygsäkerheten eftersom de ligger inom det område som används vid landning på Norrköpings flygplats.

Nytt överklagande på gång

Vikboland Vind hävdar istället att påverkan på fågellivet inte är så stor så att det skulle hindra uppförandet av vindkraftverken. När det gäller flygsäkerheten hänvisar Vikboland Vind till att kontakter tagits med Norrköpings flygplats om att göra en flyghinderanalys för att, om så krävs, kunna anpassa placeringen av vindkraftverken. Vikboland Vind ämnar överklaga dagens dom till Mark- och miljööverdomstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.