Maria Amer berättar om de nya fallen av coronasmittade på Gotland. Foto: Patrik Widegren/SVT

Nio bekräftade fall av corona – tecken på samhällsspridning på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen kallade region Gotland till presskonferens med anledning av ett nytt läge i coronautbrottet på Gotland.

Enligt regionens smittskyddsläkare Maria Amér finns det nu nio bekräftade fall av covid 19 på ön. Det nya läget är att två eller tre av de bekräftade fallen smittats på Gotland.

– Två eller tre har smittats på Gotland i det gotländska samhället. Det innebär att vi nu går över i nästa fas i pandemin. Från enstaka importfall till samhällssmitta på Gotland, säger hon.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Stanna i sina hemregioner

Två av de smittade vårdas i hemmet och två är inneliggande på sjukhus. Enligt regionen pågår smittspårning. Regionen är sedan i förmiddags även i förstärkningsläge.

Sjukvårdsdirektör Marie Loob konstaterar att kapaciteten när det gäller vård på Gotland är begränsad. Och vädjar till deltidsgotlänningar att stanna i sina hemregioner.

– Det gör att vi i ett sådant här särskilt utmanade läge vädjar alla att ta sitt ansvar och stanna hemma i sina hemregioner. Vi kommer att ha problem framöver när det gäller kapaciteten, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet