• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Förra året anordnades en skoprotest mot NMR som fick sätta upp tält i Almedalen. I år tillåts de inte sätta upp tält, däremot får de tala från den allmänna talarplatsen i Visby hamn. Foto: TT

Nazistiska NMR får tala i Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har beslutat att den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) får använda den allmänna talarplatsen i Visby hamn under Almedalsveckan.

NMR har tidigare fått avslag på en ansökan om att bland annat sätta upp ett tält under politikerveckan i Visby. Det de nu beviljats är att få använda den färdigställda talarplatsen i hamnen för allmän sammankomst en timme den 5, 6 och 7 juli.

– Det är grundlagen som gäller, säger Elisabeth Anestad, biträdande kommenderingschef för polisens insats under Almedalsveckan till SVT Nyheter Öst.

Almedalsveckan

Kommer de att kunna använda flaggor eller på andra sätt manifestera sin närvaro?

– Vi kommer att vara på plats och hålla öron och ögon öppna och se till att lagen upprätthålls. De har inte sökt något tillstånd för att gå omkring eller marschera, säger Elisabeth Anestad.

Två talarplatser för allmänheten

Det finns två talarplatser för allmänheten – en i hamnen och en på Donners plats. Ansvarig för dessa är Region Gotland som bland annat tillhandahåller en bemannad ljudanläggning på platserna.

– Det är för att hålla ordning på ljudnivåerna. Men det är polisen som ger tillstånd och gör schemat, säger Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan.

”Inte en fråga för regionen”

Förra veckan gav förvaltningsrätten Region Gotland rätt i sitt beslut att inte låta NMR få hyra mark under Almedalsveckan.

– Vi lyckades stoppa så de inte får hyra någon plats. Men det här är ju inte en fråga för regionen, utan en polisiär fråga. Det här kan vi inte påverka, men vi lyckades i alla fall påverka vår egen mark, säger Tommy Gardell (S), tekniska nämndens ordförande till TT.

Han säger också att man från kommunens sida helst sett att NMR inte fick delta alls i politikerveckan i Visby.

– Det är en vecka i demokratins tecken och de företräder inte demokrati. Vi vill inte ha hit dem alls, men det kan vi inte påverka. Yttrandefriheten gäller alla och vi kan bara hoppas att det här görs på ett lugnt och skötsamt sätt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalsveckan

Mer i ämnet