Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande på Gotland kommenterar NMR:s uttalande. Foto: Janerik Henriksson/TT

NMR:s hot inför Almedalen – tänker delta utan tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Företrädare för Nordiska motståndsrörelsen, NMR, säger i en video på nätet att de kommer släppa loss 1.000 fulla skinheads i Visby om de inte får hyra offentlig mark under årets Almedalsvecka.

I videoklippet på nätet förklarar det nazistiska partiet NMR att de tycker det är fel av Region Gotland att försöka hindra organisationen från att hyra gatumark under Almedalsveckan genom att använda sig av ett kommunalt veto.

I videon syns en företrädare säga att: ”Om vi inte ges tillträde till Almedalen så kommer vi att släppa lös 1.000 fulla skinheads i Visby”. Han tillägger: ”Då kommer det att bli värre än om vi bara får vara där och sprida vårt politiska budskap”.

– Vad ska man säga... Jag tycker att det är ett gott exempel på vilken typ av organisation NMR faktiskt är, säger Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande på Gotland.

Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande på Gotland Foto: SVT

18 polisanmälningar

Under de dagar som NMR deltog under förra årets Almedalsvecka gjordes 18 polisanmälningar, bland annat för hets mot folkgrupp. Med dessa anmälningar i åtanke så hoppas Region Gotland att kunna neka organisationen tillträde till veckan.

– Det blir spännande. Med tanke på hur de uttalar sig, så är de väldigt sugna på Almedalen. Så vi får räkna med att de överklagar och då blir det förvaltningsrätten som i så fall får fälla avgörandet. Då kan det bli så att det får skicka in en ny ansökan till polisen där vi säger nej igen, säger Meit Fohlin (S).

Det är lite att förhala dem?

– Det är inte tanken att förhala utan vi vill ju pröva vår möjlighet att faktiskt skydda Almedalsveckan. Det är en demokrativecka, en vecka som ska präglas av nyfikenhet på andras argument, av öppenhet och av ett samtalsklimat där många kan inkluderas och delta. Vi ser inte att det är så som den här organisationen (NMR red.anm.) vill arbeta och då blir det ett hot mot det som är själva ingångsvärdena i Almedalsveckan, säger Meit Fohlin.

Medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen plockar bort skomonumentet som byggts i protest mot organisationens deltagande under Almedalsveckan. Foto: Janerik Henriksson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.