Foto: SVT

Kommunen hemlighåller uppgifter om fristående förskolor

Uppdaterad
Publicerad

När SVT begärde ut granskningsrapporter om fristående förskolor, så valde Norrköpings kommun att stryka bort stora delar av innehållet.

– Väldigt avgörande uppgifter hemlighålls när föräldrar söker fristående förskolor till sina barn, säger Nils Funcke, expert på offentlighet och yttrandefrihet.

Nils Funcke tycker att kommunen maskat lite väl mycket och att strykningar begränsar föräldrars möjlighet att få en oberoende bedömning av förskolors kvalitet.

– Det är naturligtvis väldigt avgörande innan man ens ansöker om att få sitt barn placerat på en förskola att man får ta del av deras pedagogiska program och hur stora barngrupper förskolan har. Även få veta hur personaltätheten ser ut, säger Nils Funcke.

Norrköping

Öppenhet på Gotland och i Linköping

På Gotland och i Linköping kan föräldrar till och med gå in på regionens respektive kommunens hemsida för att jämföra storlek på skolan och även kontrollera utbildningsnivån på personalen.

Men på Norrköpings kommuns hemsida listar man bara förskolorna med namn.

Svarar bara via e-post

Norrköpings kommun anser att det råder sekretess kring uppgifterna på grund av affärsmässiga och personliga förhållanden på de fristående förskolorna.

Ansvariga ställer inte upp framför kameran på intervju utan svarar via mejl.

Hur tänker ni att föräldrar ska kunna göra sig en bild av en förskola om stora delar av en rapport är maskad?

”Detta är inte en aspekt vi kan ta hänsyn till när vi gör en sekretessbedömning. Vid en sekretessprövning ska myndigheten ta hänsyn till vem sekretessbestämmelsen avser att skydda, innehållet i materialet och vem som begär ut materialet.”, skriver Monica Harlin stabschef på utbildningskontoret.

Se närr SVT jämför hur olika kommunerna gör med sina inspektionsrapporter i videoklippet här ovanför.

Om skolinspektioner

  • Den statliga myndigheten Skolinspektionen granskar grundskolor, gymnasieskolor och kommunala förskolor.
  • Men de fristående förskolorna är det kommunerna som granskar.
  • Skolinspektionen har dock ett tillsynsansvar över kommunernas tillsyner av förskolorna.
  • Det är upp till varje enskild kommun att göra en sekretessbedömning av uppgifterna i deras tillsynsprotokoll, alltså om uppgifterna är offentliga eller inte.

Källa: Skolinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet