• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en transformatorstation i Harsprånget i Jokkmokks kommun. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer:

Visa alla (2)

Ny miljövänlig konstgräsplan byggs utanför Linköping

Publicerad

Nu har byggandet av en ny konstgräsplan påbörjats i Ekängen utanför Linköping. Tanken är att den ska vara fri från gummigranulat och mikroplaster.

Drygt 2 000 ton gummigranulat sprids varje år från drygt 1 300 konstgräsplaner i landet. I en rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet konstateras att mikroplastutsläppen från konstgräsplaner är näst värst efter utsläppen från väg- och däckslitage.

Sprids med regn och kläder

Planen är troligtvis den första storskaliga fotbollsplanen i Östergötland som inte kommer innehålla mikroplaster och gummigranulat. Problemen med de tidigare byggda konstgräsplanerna är att mikroplasten och gummigranulat har spridits till vattendrag via snö, regn och spelares kläder.

– Det man har sett är att det kan spridas tungmetaller via mikroplaster men sen också att ha den typen av plast i kroppen vet vi inte hur det påverkar oss när det fastnar i inre organ, så det vill vi bli av med, säger kommunalråd Rebecka Hovenberg (MP).

Nu ska istället sand och en tjockare pad hålla mattan på plats. Anläggningen planeras vara klar i april 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet