Kristoffer Hellberg, enhetschef för den nya tillsynsenheten enligt covid-19-lagen på Länsstyrelsen Östergötland, berättar hur kontrollerna kommer se ut. Foto: Länsstyrelsen Östergötland

Ny enhet på länsstyrelsen ska kontrollera verksamheter under pandemilagen

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen började Länsstyrelsen Östergötland arbeta med deras nya uppgift som de fått i samband med pandemilagen. Uppdraget innebär att informera och kontrollera verksamheter runt om i länet för att se till att de följer de nya föreskrifterna.

Länsstyrelsens tillsynsuppgift innebär att de ska kontrollera gym, badhus, handelsplatser, allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, samt yrkesmässig användning av platser för privata sammankomster.

I de nya föreskrifterna, från Folkhälsomyndigheten, står det att verksamheter bland annat är skyldiga att beräkna maxantalet besökare som får vistas i lokalerna, samt att se till att siffran inte överskrids. Den beräkningen ska göras utifrån att alla besökare ska kunna ha tio kvadratmeter till sitt förfogande, enligt Folkhälsomyndigheten. Verksamheterna  måste även tydligt ange vid alla entréer hur många besökare som får vistas i lokalerna samtidigt.

Linköping

Om föreskrifterna inte följs kan länsstyrelsen besluta om vite eller så kan verksamheten stängas.

Ny enhet

För att kunna utföra uppgiften har Länsstyrelsen Östergötland bildat en ny tillsynsenhet enligt covid-19-lagen. I den nya enheten ingår runt tio tillsynshandläggare som annars jobbar på andra delar av verksamheten. Något som Kristoffer Hellberg, enhetschef för tillsynsenheten, säger kan komma att påverka annan verksamhet inom Länsstyrelsen till en början.

– Samtidigt ser vi det här som en prioriterad uppgift och det är något som vi fått nu. Det här är en uppgift som är viktig att vi löser framförallt nu när vi ser att smittspridningen är så hög, säger Kristoffer Hellberg.

Exakt vilken typ av verksamhet inom länsstyrelsen som kan påverkas kan inte Hellberg svara på i nuläget.

Hör Kristoffer Hellberg berätta mer om hur tillsynsarbetet kommer se ut i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet