– Det är en plats som vi har diskuterat under väldigt lång tid, säger kommunalråd Elias Aguirre (S). Foto: Linköpings kommun // SVT

Här ska nya stadsdelen Djurgården växa fram

Publicerad

Idag tog samhällsbyggnadsnämnden i Linköping beslut om detaljplanen för den tänkta nya stadsdelen Djurgården, som ska ha plats för 2.500 nya bostäder.

Den nya stadsdelen ligger cirka tre kilometer sydväst om centrum och ska i framtiden växa ihop med Lambohov.

Under sommaren ska myndigheter och invånare få tycka till om detaljplanen.

– Det är en plats som vi har diskuterat under väldigt lång tid och jag ser stora möjligheter för det nya området, säger kommunalråd Elias Aguirre (S).

Oppositionen kritisk – vill ha villor och radhus

Men alla ser inte samma sak. Oppositionen är kritisk till detaljplanen.

– Det är en storskalig plan och enformig – i den meningen att man går på väldigt mycket flerfamiljshus, när det stora behovet i Linköping är just nu villor och radhus, säger oppositionsråd Muharrem Demirok (C).

Men kommunalrådet Elias Aguirre (S) håller inte med.

– Nej, det tycker jag är en väldigt orättvis kritik. Här är det planerat för olika typer av boenden, med mycket variation och mycket grönska i form av parker, säger han.

Så ska den nya stadsdelen Djurgården se ut enligt detaljplanen. Foto: Linköpings kommun

Finanskrisen stoppade planerna

Redan under 2008 fanns det långt framskridna planer på att bygga bostäder på platsen men då stoppade finanskrisen hela projeket.

Nu tar man nya tag och hoppas komma igång under år 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet